Tyskt juristupprop: legalisera marijuana

KARLSRUHE I Tyskland har 122 professorer i straffrätt och andra experter protesterat emot landets narkotikalagar och undertecknat en petition om att avkriminalisera narkotika överlag och att legalisera marijuana.

Juristerna menar att de antidroglagar som antogs 1981 strider mot tyska konstitutionen som signerades 1994. Redan då ansåg många av de jurister som skrev under konstitutionen att narkotikalagen skulle tillämpas försiktigt och med återhållsamhet.

Men de jurister, flera av dem var med redan 1981 och 1994, som skrivit under petitionen anser att dessa råd nonchalerats.

Prof Lorentz Böllinger
Prof Lorentz Böllinger

– Vår avsikt med uppropet är ett försök att få parlamentet att fungera igen. Konstitutionellt måste lagar faktiskt vara vetenskapligt motiverade, kontrolleras och uppdateras regelbundet. Detta oavsett om droger är farliga eller inte. Det är mer en fråga om straffrätt är kapabel, säger initiativtagaren till petitionen, Lorentz Böllinger, juridik professor vid universitetet i Bremen, till Vice media.

Han tillägger att droganvändning existerar oberoende av lagar och att längtan efter detta slag av njutning alltid kommer finnas. Han vill pröva nya regleringsmodeller för droger – legalisera cannabis, medan andra som heroin behöver en striktare modell.

Böllinger har inte talat med tyska regeringens narkotikakommissionär, men sänt henne uppropet och väntar sig inget svar. Han tror att majoriteten politiker kommer rösta emot reformförslagen.

Annonser