Drog- och hivepidemi i fattiga Moldavien

(Drugnews/SL)

GÖTEBORG Moldavien, inklämt mellan Ukraina och Rumänien, är idag ett av Europas fattigaste länder. I landet förekommer idag människohandel med barn och kvinnor (s k trafficing), många säljs som slavar på sexmarknader i Europa och Asien. Uppgifter om handel med barns organ florerar.

”En fjärdedel av mitt lands 4,3 miljoner invånare har emigrerat i hopp om att få jobb och kunna försörja sin familj. Medelinkomsten är nu bara 25-26 dollar i månaden – 80 procent lever i absolut fattigdom”, berättade Nina Orlova, ekonom och biolog, på seminariet ”Moldavien – skadeskjutet två gånger” på bokmässan i Göteborg.

Orlova har tillsammans med svenske ekonomen Per Ronnås i en bok beskrivit den misslyckade ekonomiska chockterapi landets utsatts för. Bränsle- och varubrist, undernäring och ökad apati i kombination med ökad tillgång till droger gör landets problem akuta.

Hälsoministeriet medger nu att det finns minst 55 000 missbrukare i landet.

I Moldavien har hivspridning nått nästan epidemiska nivåer. I somras hade 1 300 hiv-positiva fall registrerats, 85 procent av de unga sprutnarkomanerna är smittade.

Orlova arbetar idag även med sociala projekt och tillträder snart en tjänst som svenska biståndsorganet Sidas koordinator i landet.

”Det är lätt att bli uppgiven, men vi måste kämpa för vår och våra barns framtid”, säger Nina Orlova, själv mor till tre barn hemma i huvudstaden Chisinau, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser