Kritik mot att slå ihop Stockholms missbrukarvård

(Drugnews)
STOCKHOLM En planerad sammanslagning i höst av Stockholms läns landstings två stora enheter för missbruksvård – Beroendecentrum Nord och Syd – får hård kritik av sydsidan. Ledningen där befarar att en övergång till billigare öppenvård på den dyrare slutenvårdens bekostnad leder till ett sammanbrott för vården av grava missbrukare. Sedan 1994 har antalet vårdplatser för missbrukare halverats inom landstinget.

Konflikten ses både som förtäckt besparing av politikerna, hopslagning av två delvis olika vårdideologier och maktkamp mellan vårdledningar.
Argast är kanske Markus Heilig, chefsöverläkare på Beroendecentrum Syd, med bas på Huddinge sjukhus:
”Förslaget är en besparing som man har velat förpacka på ett attraktivt sätt. Istället för att säga ”nu skär vi ner samtidigt som narkotikadödlighet och tillgång på narkotika ökar”, så säger man att det är en modernisering från sluten till öppen vård. Det är ett illusionsmakeri som vi inte ställer upp på”, säger han till Dagens Nyheter.
Fotfolk och Vårdfacket är irritaterade över bristande information om sammanslagningen. Och Karolinska institutets prorektor har varnat för att den forskning som bedrivs på sydsidan kan drabbas.

Landstingets produktionsstyrelse väntas avgöra frågan den 19 juni. Enligt förslaget att slå ihop enheterna från september förbättras möjligheterna att bygga ut öppenvård och klara tyngre vårdens jourverksamhet.
Idag finns 55 specialistläkare inom missbruksvård i Beroendecentrum Nord och bara 16 på sydsidan, trots att de flesta s k tunga missbrukare finns i södra delen.

Läs mer i Drugnews:
”Lyckat test med nytt medel mot heroinmissbruk”

Etiketter:

Annonser