WHO: alkoholtrycket på unga måste minska

2001-02-21 19:23 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM WHO:s europiska ministerkonferens i Stockholm om unga och alkohol och dess slutdeklaration anses som en framgång. Särskilt alkoholindustrin uppmanas att upphöra med sin målinriktade marknadsföring för att locka unga konsumenter.

Representanter för 51 europeiska regeringar enades om att bättre skydda unga från alkoholproblem genom mål som ska vara uppnådda inom fem år. Man är oroade över ett ökat berusningsdrickande och att 57 000 unga européer årligen avlider i alkoholrelaterade dödsfall.

Några mål i ungdomsdeklarationen (utvidgning av den som antogs i Paris 1995):
• Alkoholdebuten ska skjutas upp
• Berusningsdrickande bland unga ska minskas påtagligt
• Meningsfulla alternativ till alkohol och andra droger måste erbjudas
• Trycket på unga att dricka ska minimeras. Särskilt vad gäller sponsring, reklam, gratis utskänkning och tillgänglighet, exempelvis vid specialevenemang.
• Insatser mot svartspritsförsäljning ska stödjas
• Ungdomar ska delta i planering, beslut och genomförande av de insatser som riktas till dem.

WHO:s europachef Marc Danzon och EU-kommissionären för hälsofrågor David Byrne var imponerade av ungdomars påtagliga del i konferensen. Något som bör föras vidare till andra politiska centra, ansåg de.

En nöjd socialminister Lars Engqvist, som varit värd för WHO-konferensen, har fått stöd av samtliga EU:s hälsoministrar för att nu även uppmana EU-kommissionen anta en handlingsplan för att bland annat minska alkoholskador.
”Där bör punktskatter och åldersgränser för inköp av alkohol vara en viktig del. Det finns idag EU-länder som helt saknar sådana åldersgränser”, sade Lars Engqvist till DrugNews.

EU-kommissionären David Byrne (bild) höll med om att EU behöver en särskild alkoholstrategi, där bland annat riktlinjer för problem som rattfylleri och alkoholreklam bör ingå. Han berörde EU:s problem att begränsa TV-reklam av alkohol och var upprörd över alkoholindustrins försök att locka unga konsumenter.
”Vi uppmanar alkoholbranschen till självsanering. Men hjälper inte den mjuka vägen, så är jag inte främmande för att föreslå andra mer tvingande medel”, sade David Byrne.
Han ska även åka runt i nya kandidatländerna och diskutera folkhälsofrågor.

• WHO:s nya deklaration om unga och alkohol kan laddas ner här.

Läs mer i DrugNews:
Allt fler unga européer prövar narkotika
Alkohol serveras på WHO:s ungdomsbankett
Europas ungdomar dricker mer alkohol
Myten om nyttig alkohol spricker

Etiketter:

Annonser