Inga droger bakom Roskildeolycka

2000-09-19 /11:09 (DrugNews/SL)
ROSKILDE De ungdomar som avled under Roskildefestivalen i juni var inte narkotikapåverkade. Alkohol hade de endast druckit mindre mängder av. Det visar de rättskemiska analyser som polisen låtit göra på åtta av de nio unga offren.

Ungdomarna – varav tre var svenskar – föll och lyckades inte resa sig igen under den publiktäta konserten i Danmark. Enligt obduktionen kvävdes de till döds.
I den första preliminära rapporten uppgav Roskildepolisen att olyckan orsakats av flera omständigheter och att publikens uppförande varit mest väsentlig. Frågan huruvida alkohol- och narkotikaanvändning bidragit lämnades öppen.
Enligt provsvaren hade fem av de åtta unga männen en alkoholhalt mellan 0,4 och 1,3 promille.
”Man kan utläsa att det knappast beror på att de blivit dåliga av förgiftning och därför fallit”, säger Torben Mailand, en av de frivilliga läkarna vid Orange Scene under olyckskvällen, till tidningen Politiken.
Den danska polisen har tidigare fått kritik för att man inte larmade länssjukhuset i Roskilde efter olyckan

Efter olyckan i somras resters krav på att säkerheten måste bli bättre vid festivaler. Arbetet på EU-nivå går dock långsamt och därför tog nyligen Danmark och Sverige initiativ till ett nordiskt samarbete. Ungdomsminister Ulrica Messing vill se gemensamma regler för musikfestivaler i Norden.
En dansk referensgrupp av festivalarrangörer och myndigheter har redan utsetts. En svensk grupp med arrangörer, Räddningsverket, polis, regering och internationella festivalorganisationen Yourope är på gång.

Läs mer i DrugNews om festivaler:
Blandmissbruk vanligt på Arvikafestival
15 narkotikapoliser på Hultsfredsfestivalen
19-åring trampades ihjäl under Hultsfredsfestivalen

Etiketter:

Annonser