Hon poddar med partierna inför EU-valet

På söndag 9 juni är det val till EU-parlamentet. Jessica Vikberg på #Narkopodden har pratat med representanter för alla riksdagspartier om t.ex narkotikavision, kokain i riksdagens lokaler och legaliseringslobbyn i unionen.

– Idag, fredag, la jag ut det sista samtalet med EU-parlamentarikern Linus Glanzeilus (S). Pust! Det har varit lite trixigt att få med alla, en lämnade återbud då det blev bråttom till BB, en annan fastnade i trafiken. Men det har samtidigt varit lärorikt och kul, berättar hon för Drugnews.

Hon har i första hand kontaktat partiernas talespersoner i narkotika- och rättsfrågor (de flesta sitter i justitie- eller socialutskottet). Dels för att hon bedömde det svårt att få med alla toppkandidater i EU-valet. Men också för att flera av drogproblem och insatser – prevention, vårdfrågor, diverse utredningar – är nationella frågor. Men i podden nämns även gränsöverskridande problem, tullen, förslag om europeisk polis och lobbying.

Linus Ganzelius, EU-parlamentariker (S). Foto: Narkopodden

Linus Glanzelius, socialdemokrat, som i våras hoppade in i EU-parlamentet efter en kollegas dödsfall, berättar hur han slogs av att cannabis är så vanligt i Bryssel.
– Jointar röks på gatan, cannabis-shoppar lite överallt, och det märks en politisk normalisering efter Tysklands legalisering av drogen. Det kommer få konsekvenser för oss in Sverige.
– Det behövs mer resurser till tullen, polisen och mer samarbete på EU-nivå för att möta de stora ligor som drar in miljarder på att få fler unga att börja knarka, säger han i Narkopodden.

Jessica Vikberg som driver podden, men även är ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle gör inte rena intervjuer, utan samtalar och säger ibland emot sina gäster. ”Fast på ett vänligt och respektfullt sätt”. Hon har erfarenhet som tullare, besökt injektionsrum och har stort kontaktnät med anhöriga till beroende.

I samtalet med Karin Rågsjö (V) enas de om att de tyckte olika i flera frågor, (t.ex. om konsumtionsförbudet, ”War on drugs”), men även lika i andra, (att förstärka tullen och att det behövs en mer flexibel, närvarande socialtjänst ute i samhället).

I poddsamtalet med Martin Melin (L), polis och riksdagsledamot, säger han att narkotikabrott måste straffas och att det behövs starkare konsekvenser för de som ”nöjesbrukar”. Något som fick Rasmus Ling (MP) (som även medverkar i podden) att starkt gå emot i en debatt i Aftonbladet.

– Det är ju roligt att inslag i podden väcker reaktion och även nämns i media och i riksdagen, säger Jessica Vikberg och skrattar.

Andra ämnen hon tar upp med partierna är familjeklassning av droger, kokainspår på några av partiernas riksdagskanslier (som alla förfasas över och menar är oacceptabelt); men även narkotikautredningens förslag att ändra visionen om ”ett narkotikafritt samhälle”.

Foto: Drugnews

Den 9 juni är det val i Sverige till EU-valet. Många tros ha förtidsröstat.

• Fotnot: De som gästat #Narkopodden i EU-valavsnitten är Martin Melin (L), Ulrika Liljeberg (C),  Rasmus Ling (M), Dan Hovskär (KD), Karin Rågsjö (V), Katja Nyberg (SD), Johan Hultberg (M) och Linus Glanzelius (S).
• På två andra sajter – Accents valkompass
och Alkohol & Narkotikas toppkandidat-enkät – så svarar partierna också på ANDTS-frågor inför EU-valet.

Annonser