Regeringen: Gårdsförsäljning våren 2025

Regeringen är överens om ett förslag för att tillåta försäljning av alkohol direkt till konsumenter i samband med betalda besök hos producenter. Regeringen hoppas lagen kan börja gälla under våren 2025. ”En efterlängtad frihetsreform”, enligt statsminister Ulf Kristersson.


Regeringen är nu överens om ett förslag till så kallad gårdsförsäljning. På en pressträff på presenterade statsminister Ulf Kristersson (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och Liberalernas gruppledare Lina Nordquist förslaget som regeringen kommer att fatta beslut om i juli.

Om allt går som regeringen vill kommer det under våren 2025 vara möjligt att i samband med betalda besök hos producenter vara möjligt att köpa småskalig och hantverksmässigt tillverkad öl, vin cider och sprit i begränsade mängder hos producenter.
– En frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa där det är självklart att både besöka och handla alkohol hos tillverkare och att det är en naturlig utveckling i vårt land, sa statsminister Ulf Kristersson.

Förslaget gäller producenter som tillverkar högst 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 procent alkoholhalt eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol. Idag finns det cirka 600 mikrobryggerier, vingårdar och destillerier som skulle omfattas av en sådan gårdsförsäljning, enligt regeringen.

Besökare ska få köpa 0,7 liter sprit och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker vid sådana besök.
Det ska vara en klar skillnad på försäljningen i systembutikerna och gårdsbutiker, enligt socialminister Jakob Forssmed. Men försäljningen ska tillåtas samma tider, mellan tidigast klockan 10 och senast 20H.
– Det handlar i grunden om att kunna ta med sig några flaskor hem från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar besöksupplevelsen, sa socialminister Jakob Forssmed vid pressträffen.
Och han menar att det inte särskilt mycket kommer driva upp alkoholkonsumtion i landet.

Lina Nordquist (L). Foto: Drugnews

Lina Nordquist (L) anser att ”den här reformen stärker besöksnäringen och skapar fina minnen, samtidigt som folkhälsan värnas” och hon hoppas att den blir verklighet nästa år.
Hon nämner dock att alkohol medför flera både fysiska och psykiska hälsorisker och att gårdsbutikerna därför måste informera besökarna om skador och hälsorisker, och även återkommande se över sina rutiner för att veta att de gör rätt.

Enligt regeringen är bedömningen att förslaget kommer att vara förenligt med EU-rätten. När regeringen väl presenterat en lagrådsremiss i sommar ska det också gå på remiss till EU-kommissionen och övriga EU-länder.

Statsminister Ulf Kristersson menar att gårdsförsäljning av alkohol gynnar svenska intressen och att vi inte behöver vara överdrivet försiktiga i EU-sammanhang – ”Vi vill göra rätt, men inte mer än rätt”, sa han.
– Det här är en efterlängtad frihetsreform som öppnar upp för en växande bransch att fortsätta utveckla sig. Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa, sa Ulf Kristersson.

Samtliga regeringsrepresentanter vid pressträffen sa dock att gårdsförsäljning är ”en mycket komplex fråga”, som länge har manglats.
På Drugnews fråga om balansgången mellan folkhälsa och näringsintressen, svarade statsministern:
– Jag skulle säga att storskalig gränshandel är ett mycket större problem i att utmana Systembolaget, än vad småskalig hantverksmässig produktion är. Sen finns det olika uppfattningar om alkoholpolitiken, det har vi all respekt för. Nu har regeringen satt ner foten: det här tycker vi är viktigt och det står vi upp för.

Tre utredningar senaste decenniet om gårdsförsäljning har kommit till delvis olika svar om hur EU skulle reagera. Sverige fick ett undantag vid EU-inträdet för att få behålla Systembolaget av folkhälsoskäl, inte att gynna inhemsk alkoholindustri. Flera kritiker har även varnat för att konsumtionen kan riskera öka.

Socialminister Jakob Forssmed möter pressen. Foto: Drugnews
Socialminister Jakob Forssmed möter pressen. Foto: Drugnews

WHO Europa har i ett brev till socialminister Forssmed varit bekymrade för att gårdsförsäljning skulle leda till att avveckla Systembolaget, en viktig del av den restriktiva alkoholpolitik. Men under pressträffen sa han att han förklarat för WHO:s regiondirektör att ”så var inte fallet, utan vår ambition är att värna detaljhandelsmonopolet”. Och att det svaret skulle ha lugnat världshälsoorganisationen.

• Drugnews: Varför är så det viktigt för dej att införa gårdsförsäljning – du är ju socialminister med även folkhälsa i portföljen?
– Därför att det här är efterfrågat och kan utveckla svensk besöksnäring på inte minst landsbygd, erbjuda bättre besök på gårdarna utan att folkhälsan påverkas i någon större omfattning. Sen ska reformen utvärderas efter ett antal år och då får vi se hur det har utvecklats, svarar socialminister Forssmed.

Förutom de tre regeringspartierna så har även Sverigedemokraterna och Centerpartiet länge föreslagit att gårdsförsäljning ska prövas i Sverige. Medan Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna menat att det skulle hota Systembolagets roll. S väckte dock nyligen ett alternativt förslag att besökare på gårdsbutiker skulle via en app kunna beställa lokalproducerade drycker, men få dem hemtransporterade av Systembolaget!

Tema: Gårdsbutiker

Gårdsförsäljning av alkohol har diskuterats i ett femtontal år i Sverige.
För tredje gången har frågan utretts och lämnades i december 2021. Det var Elisabeth Nilsson, fd landshövding i Östergötland, som hade fått uppdraget.

Enligt kommittédirektiven (Dir. 2020:118, pdf-fil, 10 sidor) skulle hon bland annat:

göra en EU-rättslig analys av om och i sådant fall föreslå hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan införas i hela landet under förutsättning att detaljhandelsmonopolet säkras

• Läs förslaget ( En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker”, (SOU 2021:95, pdf-fil, 348 sidor) och kritik av det. Regeringen bereder nu förslaget.

Läs mer

Annonser