TV-debatt om gårdsförsäljning

Onsdag kväll arrangerar SVT en debatt om gårdsförsäljning av alkohol. En ny Sifo-enkät visar att en majoritet av svenskarna anser att Systembolagets monopol är viktigare än gårdsförsäljning av öl och vin.


Debatten om den långdragna frågan om att tillåta gårdsförsäljning sänds i SVT1 klockan 20 i ”Sverige möts”. Forskare, EU-rättsexperter, politiker, behandlare och producenter kommer delta på Stortorget i Gävle.
Är det dags att tillåta gårdsförsäljning och skrota Systembolaget?, är frågan i programmet.

Tidöpartierna har lovat att införa en småskalig alkoholförsäljning hos producenter. Utredningen 2021 kom fram till att det kan gå att sälja några flaskor öl, vin eller sprit till besökare (bl. a för stödja landsbygdsutveckling och turism), utan att alkoholmonopolet ska falla. Men flera remissinstanser och EU-experter menar att det är omöjligt.

Och en intern juristrapport på Socialdepartementet varnade ifjol för att Systembolagets monopol sannolikt skulle falla med gårdsförsäljning, då det skulle krocka med EU-rätten och diskriminera utländska tillverkare. Och även frångå det undantag Sverige fick vid inträdet 1995 för att behålla Systemet av folkhälsoskäl.

”Gårdsförsäljning tillåter privata vinstintressen i detaljhandeln och ökar tillgängligheten, vilket går emot skälen för monopolet”, står i rapporten som SvD tagit del av.

Hittills har socialminister Jakob Forssmed (KD) sagt att frågan bereds på departementet och att den är ”komplex”. Men näringsministern Ebba Busch (KD) har flera gånger sagt att gårdsförsäljning kommer att drivas igenom i riksdagen.

Foto: Drugnews

Förra socialministern Lena Hallengren (S) säger i en intervju med Drugnews att ”mycket står på spel” och att hon är bekymrad.
– Det är anmärkningsvärt att regeringen och departementet inte lyssnar på sin egen utredning och det är tveksamt om det sedan går att backa bandet om gårdsförsäljning prövas, säger hon.

Hon menar att Sverige riskerar att förlora alkoholmonopolet som tjänat oss väl och är populärt bland svenskarna. Och det är inte EU som driver frågan om gårdsförsäljning.

–Nej, sluta att utmana oss själva – den restriktiva alkoholpolitiken har haft ett brett stöd, säger hon till Drugnews.

Även Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör Bolag, samhälle och kommunikation på Systembolaget, menar att om gårdsförsäljning införs så faller alkoholmonopolet. Så även om danska näthandlaren Winefinder tillåts fortsätta online-försäljning i Sverige, vilket ska avgöras i högsta domstolen.
– Då blir det ett helt annat system…, säger hon till Drugnews.

I tv-debatten onsdag kväll deltar även IOGT-NTO med generalsekreterare Kim Reenaas.
– Svenska folket vill ha kvar monopolet och är väldigt nöjda med Systembolaget. Att införa gårdsförsäljning enligt det förslag som finns innebär enorma risker för ökade alkoholskador i Sverige eftersom monopolet i så fall urholkas och upphör, säger hon till Accent.

Stödet för Systembolaget är starkt. Det visar en enkät som TV4 Nyheterna har låtit Kantar Sifo göra:

• Tycker du att Systembolaget ska ha monopol på försäljning av starköl, vin och sprit,

eller tycker du att starköl, vin och sprit ska få försäljas i vanliga affärer?

Systembolaget ska ha monopol: 63 procent.
Försäljning ska tillåtas i vanliga affärer: 26 procent.
Tveksam, vet ej: 11 procent.

• Vilket är viktigast för dig, är det fortsatt monopol för Systembolaget eller gårdsförsäljning av starköl och vin?
Fortsatt monopol för Systembolaget är viktigast: 55 procent.
Gårdsförsäljning är viktigast: 26 procent.
Tveksam, vet ej: 19 procent.

Tema: Gårdsbutiker

Gårdsförsäljning av alkohol har diskuterats i ett femtontal år i Sverige.
För tredje gången har frågan utretts och lämnades i december 2021. Det var Elisabeth Nilsson, fd landshövding i Östergötland, som hade fått uppdraget.

Enligt kommittédirektiven (Dir. 2020:118, pdf-fil, 10 sidor) skulle hon bland annat:

göra en EU-rättslig analys av om och i sådant fall föreslå hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan införas i hela landet under förutsättning att detaljhandelsmonopolet säkras

• Läs förslaget ( En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker”, (SOU 2021:95, pdf-fil, 348 sidor) och kritik av det. Regeringen bereder nu förslaget.

Läs mer

Annonser