Kina inför åldersgräns för alkoholköp

PEKING Kina har förbjudit försäljning av alkohol till ungdomar under 18 år i ett försök att komma till rätta med de ökande alkoholproblemen bland landets ungdomar.

Från den 1 januari är det förbjudet att sälja drycker med mer än 0,5 procent alkohol till ungdomar under 18 år, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua . Det betyder att de flesta typer av sprit, vin och öl omfattas av förbudet.

Den handlare som säljer drycker med över 0,5 procent alkohol till ungdomar riskerar en varning och böter på 2 000 yuan (omkring 1 800 kronor).

Ökade inkomster i städerna och att kinesiska ungdomar blivit mindre beroende av sina föräldrar tros vara några orsaker bakom ett ökat drickande.

Det är dock inte säkert att det blir så enkelt att upprätthålla reglerna. Enligt en debattartikel i Shanghai Daily anser en del handlare att det är ”oartigt” att be den som vill köpa alkohol om legitimation.

• Alkohol har haft en hög status inom traditionell kinesisk kultur och dryckesindustrin är uppåt 4000 år gammal i landet. Men alkoholkonsumtionen ökar oroväckande. 84 procent av kinesiska vuxna män och drygt 29 procent av kvinnorna uppger sig vara regelbunda konsumenter, enligt en undersökning av institutet för psykisk hälsa vid Peking Universitet.

Etiketter:

Annonser