”Alkohol oviktigt för många i midsommar”

Midsommar stundar med starka traditioner av lekar, mat och alkohol. Men drygt sex av tio svenskar tycker att alkoholen är oviktig i firandet, visar en ny IQ-enkät. Och åtta av tio tycker, i en annan undersökning, att vuxna inte ska bli berusade när barn finns i närheten.


För många är midsommarfirande ofta förknippat med mycket alkohol och Systembolaget säljer rekordmycket innan storhelgen.

Men sju av tio har varit på ett midsommarfirande där de anser att det dracks för mycket och varannan har oroat sig för att personer de firar med kommer dricka för mycket. Kvinnor oroar sig mer än män. Var tionde svensk har faktiskt avstått att delta i firandet orolig för att det kommer drickas för mycket.

Det visar en enkät med 1000 webintervjuer gjord i maj av Novus på uppdrag av IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget.

Mojtaba Ghodsi. Foto: Fredrik Hjerling

– Om var tionde väljer bort firande för att det dricks för mycket behöver vi kanske rannsaka oss själva – hur blir jag när jag dricker? Är det mitt beteende som gör att andra inte vill komma på festen? En fest bör ju inkludera alla, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

Samtidigt ifrågasätter allt fler om alkohol måste finnas med vid midsommarbordet. Särskilt unga som dricker mindre än tidigare generationer. Och hela sex av tio tillfrågade tycker det är oviktigt med alkohol i midsommar.

Enligt Mojtaba Ghodsi verkar även något så traditionsbundet som ”midsommarsnapsen vara på dekis” och alltmer vara ”en machogrej”.
Enligt IQ:s undersökning är det mest män 50-64 år (sex av tio) som alltid vill ha snaps till midsommar. Knappt en av tre i åldrarna 18-34 år firar alltid eller oftast med snaps. Minst vanligt är det bland unga kvinnor, sju av tio av dem dricker sällan eller aldrig snaps.

IQ:s tips inför midsommar är att våga ifrågasätta gamla vanor; inte alkoholtjata på de som inte vill dricka; fundera över sitt eget drickande; och tänka efter ett extra varv när barn finns med.
För de som vill veta mer om egna eller andras alkoholvanor, så tipsar IQ om Alkoholprofilen.se och Alkoholsnacket.se

En annan undersökning gjord i april och maj med över 4 400 intervjuer på uppdrag av initiativet Barndom utan baksmälla visar att fler än åtta av tio svenskar anser att vuxna inte ska dricka sig berusade nära barn.

Sex av tio anser att barn påverkas negativt när vuxna är berusade, också vid enstaka tillfällen. Och mer än var fjärde tillfrågad har vuxit upp nära någon som dricker för mycket och de flesta påverkats negativt av det.

Var tredje tillfrågad har sett vuxna som återkommande druckit för mycket nära barn, men av dessa svarade en av tre att de ändå inte ingrep – bland annat av rädsla för konfrontation eller att göra fel.

Magnus Jägerskog. Foto: Fredrik Hjerling

– Det gör stor skillnad när en vuxen ser och agerar. Även om det kan skapa dålig stämning under midsommar är det avgörande att våga agera för att stödja barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i en kommentar.

Nära hälften av de vuxna deltagarna i studien uppger att de inte vet riktigt hur de ska tala med barn som far illa och lika många vet inte vart de kan vända sig för att få hjälp.

Initiativet Barndom utan baksmälla – ett samarbete mellan Systembolaget och barnrättsorganisationerna Bris, Maskrosbarn, Trygga Barn och World Childhood Foundation – understryker att vuxna har ansvar för att ge alla barn en trygg uppväxt. Man vill verka för att höja kunskapen om hur barn påverkas av vuxnas alkoholdrickande och hur man kan göra skillnad.

Annonser