Kokainkung dömd till 50 års fängelse

ATLANTA Kartelledaren Edgar Valdez Villarreal – känd som ”La Barbie” – har dömts till 50 års fängelse för smuggling av stora mängder kokain från Mexiko till USA.

Han anklagades enligt myndigheter för att ordnat lastbilstransporter med kokain från Mexiko till östra USA och fraktat miljontals dollar i kontanter tillbaka till Mexiko. Han dömdes i måndags av amerikansk federal domstol till fem decennier i fängelse, rapporterar AP, rapporterar AP.

44-årige ”La Barbie” är född i Texas, nära gränsen, och var en av ledarna för narkotikakartellen Beltrán Leyva med säte i provinsen Sinaloa fram till 2010 då han greps tillsammans med 13 andra personer. Han utlämnades till USA 2015 och åtalades för kokainsmuggling och penningtvätt.

Från gatulangare som ung gjorde han kriminell karriär och blev en av ledarna för kartellen när den samarbetade med ökände narkotikakungen Joaquin ”El Chapo” Guzman (senare utlämnad till USA) och Sinaloa-kartellen, enligt åklagarna.

Efter att marinsoldater dödat Beltran Leyvas dåvarande ledare Arturo 2009, så hotades La Barbies lyxliv och inledde tillsammans med en bror en blodig kamp om makten om drogmarknaden där ibland styckade kroppar hängdes från broar med meddelanden, skriver AP.

När Valdez Villarreal greps året därpå var han en av Mexikos mest eftersökta brottslingar.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser