Umeå kollar fritidsgårdar med narkotikahundar

Umeå kommun har kommit överens med polisen om att de ska söka igenom kommunala fritidsanläggningar med narkotikahundar. ”Vi är väldigt glada och positiva till det här samarbetet med polisen”, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef Fritid unga till Drugnews.

Sedan tidigare har polisen gjort preventiva narkotikasök i kommunens skolor. Nu har kommunen kommit överens med polisen om att utvidga samarbetet.

– De kommer att söka av våra lokaler, alltså de lokaler som fritid har som idrottshallar, fritidsgårdar, Ungdomens, hus med fokus på de lokaler där barn och ungdomar vistas på sin fritid, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef Unga och tillförordnad verksamhetschef Bad, fritidsförvaltningen på Umeå kommun.

Syfte är att förebygga förekomst och användning av narkotika på kommunala fritidsanläggningar.  Överenskommelsen innebär att lokalerna regelbundet söks igenom av polisens narkotikahundar.

– För oss är det en självklarhet och vi är väldigt glada och positiva till det här samarbetet med polisen, säger Åsa Säfsten Boman till Drugnews.

Det handlar inte bara om att upptäcka narkotika, utan också om att skapa en trygg miljö för både barn och unga och kommunens medarbetare genom att förebygga att narkotika alls hanteras i lokalerna.

– Vet man att polishund söker av platsen regelbundet minskar risken för att narkotika överhuvudtaget tas med in i lokalerna, säger Åsa Säfsten Boman.

Polisen ser insatsen som ett sätt att bidra till bra miljöer för barn och unga.

– Sedan tidigare genomför vi hundsök på skolor, nu tar vi nästa steg och samverkar för att även de lokaler som ungdomarna samlas i på fritiden ska vara drogfria, säger Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå.

I skolan har överenskommelsen varit att hundarna arbetat utanför skoltid, då det inte funnits elever på plats. Någon sådan uttalad policy finns inte för fritidslokalerna, och det är inte uteslutet att hundsök kommer att ske också under verksamhetstid. Men Åsa Säfsten Boman säger att det framför allt kommer att ske då barnen och ungdomarna inte är på plats.

Annonser