Systemet i centrum för gårdsförsäljnings-debatt

Det blev en spänstig debatt om regeringens förslag om gårdsförsäljning när bland annat representanter från de båda oppositionspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet drabbade samman på ett seminarium i Almedalen.

Sveriges landsråd för alkohol– och narkotikafrågor, SLAN, arrangerade tillsammans med Ufold vid Uppsala universitet en diskussion om gårdsförsäljning i Almedalen.

Trots att regeringen ännu inte presenterat något färdigt förslag när det gäller så kallad gårdsförsäljning, eller direktförsäljning som en del hellre kallar det, blev det en het debatt. Regeringen har sagt att de ska presentera en färdig lagrådsremiss i juli.

Centerpartiets Christofer Bergenblock välkomnade förslaget och sa att det var något som Centerpartiet jobbat för länge.

– Det kommer ge möjlighet att utveckla besöksnäringen, utveckla nya destinationer och nya besöksmål. Och vi ser absolut inget hot mot Systembolaget, som vi också värnar, sa Christoffer Bergenblock.

Karin Sundin från Socialdemokraterna var kritisk till det förslag som regeringen lagt fram, även om också Socialdemokraterna vill gynna små svenska producenter. Hon betonade att problemet inte är de lokala producenterna.

– Grundproblemet är ju huruvida EU kommer att godkänna det här, så vi kommer kunna ha ett fortsatt detaljhandelsmonopol när vi de facto öppnar upp för 600 lokala producenter, sa Karin Sundin.

Samtidigt vände sig Karin Sundin emot att se detta som en fråga i första hand om landsbygdsutveckling.
– De flesta av de här lokala producenterna de är faktiskt inte på landsbygden. De är i ett industriområde i någon av våra tätorter bakom Gunnebostängsel, sa Karin Sundin.

I stället för regeringens förslag vill Socialdemokraterna öppna upp andra lösningar, till exempel att göra det möjligt för fler, även lokala producenter, att bli ombud för Systembolaget.

Christoffer Bergenblock var lite upprörd över att frågan om Systembolagets framtid användes som argument i gårdsförsäljningsdebatten.

– Systembolaget är någonting som de allra flesta i Sverige stå bakom. Undersökningar visar att folk vill ha kvar Systembolaget. Producenterna som vill ha gårdsförsäljning, de vill också ha kvar Systembolaget. Från Centerpartiets sida är det ingen tvekan om att vi vill ha kvar Systembolaget, sa Bergenblock.

Just frågan om förslagets förenlighet med EU-rätten och möjligheten att i övrigt behålla Systembolagets monopol var kärnfrågan i diskussionen. Christoffer Bergenblock hänvisade till utredningen, som han menar visar att förslaget är förenligt med EU-rätten. Karin Sundin hänvisade till att en rättsutredning på Socialdepartementet enligt henne kommit till en annan slutsats.

Håkan Leifman, välkänd alkoholforskare, beskrev att detaljhandelsmonopolet har en positiv alkoholpolitisk effekt och att det finns en oro för vad en förändring ska få för konsekvenser. Framför allt om frågan hamnar i domstol.
– Varför öppna upp för ett annat system när vi har ett system som fungerar, sa Håkan Leifman.

Annonser