Rekordbeslag i år av drogen Tramadol

Redan i maj har Tullverket beslag av opioidläkemedlet Tramadol – som även används som drog – slagit nytt rekord, sammanlagt över en miljon tabletter. En lastbilschaufför åtalas idag, torsdag, för synnerligen grov narkotikasmuggling efter ett jättebeslag i Trelleborg.


År 2022 gjorde tullen förra rekordnoteringen, årsbeslaget på totalt 1 000 587 tabletter Tramadol. Men myndigheten kan nu konstatera att redan i mitten av maj så har det slagits med hittills 1 018 449 tabletter.

En förklaring är ett stort beslag på över 741 000 tramadol-tabletter som gjordes i hamnen i Trelleborg i januari. I en ungerskregistrerad lastbilstrailer, som officiellt fraktade trosskydd och blöjor från Tjeckien, hittade tullarna 54 kartonger med det syntetiska beroendeframkallande preparatet.

– Det är en ovanligt stor sändning med narkotikaklassade läkemedel som vi nu har stoppat från att komma ut på den illegala marknaden. Eftersom Tramadol används av många gängkriminella i samband med grov brottslighet som dödsskjutningar, känns det extra bra, säger Robin Sjåstad, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning för grova brott i Syd, i en kommentar.

Den serbiske lastchauffören åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling, men han förnekar all inblandning. Han hävdar att han bara kört vanligt gods mellan Tjeckien och Sverige. Men tullens kontroll av mobiltrafik visar att han fått instruktioner från misstänkta uppdragsgivare, personer han påstår sig inte veta vilka de är, och att någon annan måste ha använt hans telefon.

Den Tramadol som beslagtogs i Trelleborg var av en starkare sort på 200 milligram. Värdet i gatuled av beslaget i Trelleborg beräknas till över 22 miljoner kronor.
Läkemedlet är avsett användas medicinskt mot kraftig smärta, men har senare år alltmer börjat missbrukas av unga kriminella för att inför våldsbrott dämpa känslor och bli mer fokuserade.

• Det märke Tramadol som beslagtogs i Trelleborg finns inte registrerad i svenska Fass, men den säljs olagligt på flera svenskspråkiga webbshoppar.

Annonser