Sugrör kollar om drinken är spetsad

TEL AVIV Forskare i Israel har uppfunnit en detektor som kan visa om gästers öl eller drinkar har blivit utblandad med droger, vilket ibland förekommer på krogen.

Under senare år har flera människor, främst kvinnor, blivit drogade när de gått ut för en kväll på krogen. Ofta har de senare också blivit utsatta för våldtäktsmän. Denna typ av brottslighet förekommer över hela världen och ställer till med stora problem eftersom offren ofta blivit så drogade att de inte kan peka ut någon gärningsman.

Nu har två israeliska vetenskapsmän professor Fernando Patolsky och Michael Ioffe, vid Tel Aviv Universitet, uppfunnit en detektor som kan spåra otillåtna kemiska ämnen i drycker.

– Drogen reagerar på den kemiska formulanen i sugröret och den tidigare klara drycken blir grumlig och sugröret börjar lysa. Det enda man behöver göra är att stoppa ner sugröret i drycken och röra om, säger Michael Ioffe till AFP.

I laboratorietester har detektorn visat en 100 procentig tillförlitlighet, sugröret känner av några de vanligaste på krogen förekommande dopingämnena GHB (gamma hydroxybutyric syra) och ketamin. Försök för att kunna detektera Rohypnol pågår också för närvarande.

Forskarna räknar med att sugröret kommer kunna finnas tillgängligt om drygt ett år.

Etiketter:

Annonser