Ingen avkriminalisering i Norge

[UPPDAT] OSLO Nu har den utredning som sett över den norska narkotikalagstiftningen lämnat sina förslag. Det blir ingen avkriminalisering av eget bruk, men missbrukare ska normalt inte åtalas för eget bruk. Och polisen ska få använda extra tvångsmedel mot narkotikabrott.


– Narkotika är förbjudet idag och kommer fortsätta vara det.
Det sa justitieminister Emilie Enger Mehl, Senterpartiet, när hon i tisdags tog emot förslaget från den kommitté som på regeringens uppdrag sett över den norska narkotikalagstiftningen sedan den norska Högsta domstolen i ett antal avgöranden slagit fast att den som är narkotikaberoende inte ska straffas för innehav av narkotika för eget bruk.

– Kommitténs förslag syftar till att slå vakt om regeringens mål om att personer med missbruksproblem ska bemötas med hjälp i stället för straff. Samtidigt ska kriminaliseringen ta tillvara allmänpreventiva hänsyn och i synnerhet bidra till att unga inte använder illegala droger, säger kommitténs ordförande den pensionerad lagmannen Hans-Petter Jahre i ett pressmeddelande.

Kommittén föreslår att straffet för bruk, förvärv och innehav av droger för personligt bruk ska vara böter eller fängelse i högst sex månader. Det är i linje med nuvarande praxis och innebär att böter blir det normala straffet för droganvändning för vuxna som inte är narkotikamissbrukare.

Tröskelvärdena för den mängd narkotika som kan anses vara för personligt bruk bör enligt kommittén vara 15 gram för cannabis, 2 gram för kokain, 5 gram för amfetamin och 1 gram för heroin. De föreslagna tröskelvärdena är delvis lägre än vad som tillämpas idag.

För att möta Högsta domstolens beslut att missbrukare inte ska straffas för eget bruk, föreslår kommittén att åtalsunderlåtelse eller straffbefrielse normalt ska tillämpas för missbrukares bruk, förvärv och innehav av narkotika. Dock vill de höja beviskravet för narkotikamissbruk något i förhållande till hur den nuvarande lagen tolkats efter Högsta domstolens avgörande. Denna reglering ska dock inte gälla för ungdomar under 18 år.

Kommittén anser att eftersom ringa narkotikabrott ska vara straffbelagda bör polisen också ha tillgång till verktyg som möjliggör en effektiv verkställighet. Därför föreslår de vissa lagändringar som tydliggör att polisen har rätt att ta narkotikaprover från personer som misstänks ha använt narkotika. En ny bestämmelse föreslås som anger att sådan provtagning som huvudregel ska ske i form av salivprov.

Kommittén föreslår också att polisen ska få befogenhet att genomföra husrannsakan av personer och egendom i syfte att beslagta narkotika och söka bevis för narkotikainnehav.

Utredningen välkomnas av det ansvariga statsrådet.
– De senaste åren har vi sett en ökning av kokainbruket bland unga. Både FHI och Ung i Oslo-undersökningen visar att det är något som oroar föräldrar, skolor, sjukvården och polisen. Därför kommer vi nu snabbt att ta itu med kommitténs förslag, säger justitieminister Emilie Enger Mehl.

Utredningen skickas nu på remiss.

• Hela utredningen finns att läsa här: Håndheving av mindre narkotikaovertredelser 

Annonser