Danska 16-åringar får fortsätta köpa starköl

KÖPENHAMN: I Danmark har en stor del av partierna i Folketinget slutit en överenskommelse om kraftigt skärpta regler för alkohol, tobak och nikotinprodukter. Men danska 16-åringar ska även i fortsättningen kunna köpa sin starköl.


Varje månad dör en ung person på grund av alkohol i Danmark. Nu vill regeringen och ytterligare ett antal partier skärpa reglerna för att minska de skadorna. Ett nytt förslag innebär att 16-åringar bara får köpa öl och andra drycker med högst 6 procent alkohol. Men kritiker menar att det inte räcker för att ändra den danska alkoholkulturen.

– Vi ska vara ett samhälle där 16–17-åringar kan köpa en öl. Men vi säger nej när det gäller vin och sprit, säger inrikes- och hälsominister Sophie Løhde (Venstre) vid pressträffen om förslaget.

Förslaget är en del av en större plan för att förebygga barns och ungas konsumtion av tobak, nikotinprodukter och alkohol. Planen har stöd av flera partier i Folketinget. Den innehåller bland annat höjd skatt på nikotinprodukter och förbud mot söta smaker som lockar unga.

– Skatten på nikotinprodukter höjs och vi kommer att förbjuda söta smaker som tilltalar barn och unga, säger Sophie Løhde i ett pressmeddelande.

Söta smaker av till exempel blåbär och jordgubbar är en viktig orsak till att unga provar nikotinprodukter, enligt danska Sundhedsstyrelsen. Studier visar också att det är de yngsta som använder rökfria nikotinprodukter med smak av frukt, godis eller andra söta smaker. Därför ska det införas ett förbud mot smaker och dofter som inte är tobak eller mentol.

Organisationen Alkohol & Samfund är besviken på att regeringen inte höjer

Ida Fabricius Bruun.
Foto: Alkohol & Samfund

åldersgränsen för alkohol till 18 år. De påpekar att Danmark har Europas högsta alkoholförbrukning bland unga och att varje månad dör en ung person av alkohol.

– Trots att Danmark har en lång tradition av att låta industri och butiker sälja alkohol till barn, är det en gåta varför regeringen fortsätter att tillåta försäljning till 16-åringar, när vi nu känner till de negativa konsekvenserna, säger Ida Fabricius Bruun, direktör för Alkohol & Samfund i ett pressmeddelande.

Även partiet Radikale Venstre, som står utanför uppgörelsen, anser att försäljning av alkohol till personer under 18 år bör vara förbjudet och är kritisk mot förslaget.

– Det bidrar till att legitimera den alkoholkultur vi har idag. Det är fel, säger Stinus Lindgreen, hälsopolitisk talesperson för Radikale Venstre till danska TV2.

Den danska Hjerteforeningen är också kritisk till förslaget. De vill se en högre åldersgräns för alkohol och högre tobakspriser.

– Det är naturligtvis små steg i rätt riktning, men det rätta hade varit att höja den generella åldersgränsen för alkohol till 18 år och samtidigt ge tobakspriserna en ordentlig knuff uppåt, säger Anne Kaltoft, vd i Hjerteforeningen i ett pressmeddelande .

Bakgrunden till överenskommelsen är bland annat att det igenomsnitt dör en ung person på grund av alkohol varje månad i Danmark. Danska ungdomar dricker mer och är berusade oftare än unga i andra europeiska länder.

Under de senaste åren har det också kommit nya nikotinprodukter på marknaden som har blivit populära bland barn och unga, vilket gjort att användningen av rökfria nikotinprodukter, som nikotinpåsar ökat kraftigt.  Enligt den danska regeringen är dessa nikotinprodukter skadliga för hälsan och skapar beroende, och kan vara en inkörsport till att barn och unga börjar röka.

Fotnot: Läs hela avtalet här (pdf): En forebyggelsesplan målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol.

Annonser