Subutexanmälan mot läkare nedlagd

SUNDSVALL En anmälan mot en överläkare på psykiatriska kliniken vid Sundsvalls sjukhus som vägrat skriva ut subutex till heroinister har lagts ner.

I maj anmäldes överläkaren Kimmy Lindholm på Sundsvalls sjukhus till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att hon vägrat skriva ut Subutex till heroinister.

Anmälan gjordes av Svenska Brukarföreningen på uppdrag av en patient, men HSAN har valt att inte ta upp ärendet till prövning. Anledningen är att anmälaren inte inkommit med tillräckliga uppgifter för att ärendet ska kunna prövas. Bland annat har ingen fullmakt lämnats som visar att Svenska Brukarföreningen talar för patienten.

Subutexbehandlingen i Sundsvall har väckt många känslor och har debatterats i kommunfullmäktige. Bland annat har ledamöter i socialnämnden tyckt att beslutet att införa behandlingen fattats bakom deras rygg.

Ann-Charlotte Sundström på Maria beroendecentrum i Stockholm är ansvarig för nystartade subutex-programmet i Sundsvall. Hon säger att hon är imponerad av hur stadens socialtjänst skött behandlingen och av hjälpen heroinisterna får.

• Behandling med ersättningsdroger som metadon eller subutex sker idag på flera orter i landet. Behandlingen blir ofta livslång. I vissa kommuner är det dock lika många som står i kö som det är som får behandling.
Förskrivningen i Sverige är av tradition mycket hårt kontrollerad. Det tidigare taket för antalet patienter som får metadon har nyligen lyfts bort och läkares möjlighet att idag förskriva subutex håller på att ses över och ska begränsas.

Etiketter:

Annonser