Ungdomars organisering viktig för psykisk hälsa

Ungdomsorganisationerna kan vara en del i lösningen för att öka ungdomars psykiska hälsa, men det behöver bli enklare för ungdomar att organisera sig. Det var budskapet från ett seminarium i Almedalen om ungdomar och psykisk ohälsa med fokus på alkohol och narkotika.

Psykisk ohälsa med fokus på alkohol och narkotika var temat för ett seminarium som arrangerades av Ungdomens nykterhetsförbund i Almedalen. Simon Elfström Schönbeck från Ungdomens Nykterhetsförbund berättade att det är tydligt att psykisk ohälsa har ett samband med användning av alkohol och andra droger.

Ett av problemen är att det är svårt för unga att komma i kontakt med vården. Då kan den som inte klarar vardagen och som kanske känner press inför nästa prov välja att använda cannabis för att åtminstone få sova, enligt Simon Elfström Schönbeck.

Utvecklingen kring just cannabis märks också på besöken till missbruksmottagningar för ungdomar.
– 80 procent av de som själva söker hjälp gör det med cannabis som huvuddrog, säger Simon Elfström Schönbeck

Enligt Simon upplever många som både lider av psykisk ohälsa och problem med missbruk av narkotika att de bollas mellan olika delar av samhället.

Ett sätt att stärka ungdomars psykiska hälsa är att ge dem möjlighet att utvecklas och få sociala kontakter genom ett väl fungerande föreningsliv. Under seminariet diskuterades också vad som kan göras för att stärka ungdomars möjlighet att organisera sig och skapa ett sammanhang som de önskar. Ellen Åberg, ordförande för Sveriges Ungdomsråd, Viktor Lindberg från Sverok och Jane Segerblom, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund var alla tre tydliga med att samhället idag har försvårat för ungdomars egen organisering.

Ellen Åberg från Sveriges ungdomsråd var tydlig med att ungdomsorganisationerna kan vara en del i att förbättra ungdomars psykiska hälsa.
– Så länge vi har verktygen att göra vårt arbete så kan vi på bästa sätt tackla alla de problem vi möter Och jag tror att unga vet vad unga vill och kan och har förmåga till, sa Ellen Åberg

Hon betonade att det behövs olika former av ungdomsföreningar i hela landet.
– Vi kan inte lita på att fotbollen klarar allt, sa hon.

Det är tydligt att det idag är stora svårigheter för ungdomar att organisera sig och bilda föreningar och enligt Ellen Åberg motarbetas ungdomars organisering idag av regering och myndigheter.
– När vi pratar om hur man kan organisera sig i idag ,så kan man ju inte det eftersom det är så orimligt höga krav på ungdomsorganisationer, sa Jane Segerblom.

Viktor Lindberg fyllde på och beskrev problemen för en förening att få tillgång till ett bankkonto för att hantera ekonomin. Något som ofta både är krångligt och dyrt.

– Som statsminister skulle jag göra det enklare med föreningskonto, för då skulle vi faktiskt kunna hjälpa ungdomar att driva verksamheter de faktiskt vill bedriva, sa Viktor Lindberg.
.

Annonser