Nytt försök avkriminalisera cannabis i Belgien

2001-01-16 17:38 (DrugNews) av LARS LUNDBERG
BRYSSEL Förslaget om avkriminalisering av cannabis som den belgiska regeringen efter oenighet fick lägga åt sidan i december väntas på torsdag behandlas på nytt. Ett nytt textförslag av de franskspråkiga liberalerna finns.

I Guy Verhofstadts politiska regnbågsministär finns en positiv inställning till avkriminalisering av cannabis (hasch och marijuana) i spektrumet rött till och med grönt. Bland liberalerna vill flamländska (nederländsktalande) VLD behålla straffbeläggningen av all narkotika.

Den fransktalande liberala alliansen PRL-FDF-MCC, har för sin del i ett sexsidigt dokument gått in för upplägget varken enbart förbud eller fritt fram för allting. I en av de sju avslutande resolutionerna uppmanas i vaga ordalag regeringen att garantera ”verklig likhet inför drogproblematiken, särskilt på det rättsliga planet”.

Men den liberala alliansen vill framför allt reglera innehav av en bestämd mängd cannabis och cannabisderivat ”för konsumtion personligen eller i grupp” och tycks därmed ansluta sig till åtminstone partiell avkriminalisering som gemensam linje för de fransktalande.

Läs mer i DrugNews:
Cannabis prövas som medicin i Belgien

Etiketter:

Annonser