”Narkotikapolitiken ett fiasko”

2001-01-13 12:18 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Trots ökat narkotikaflöde och missbruk är regering, riksdag och kommunernas beslutsfattare oengagerade, otydliga och osynliga. Missbrukarvården har utarmats och situationen är ”mycket illavarslande”, enligt narkotikakommissionen som nästa fredag lämnar sin slutrapport.

Från att ha varit en central del i socialpolitiken och en samhällsangelägenhet har narkotikafrågan hamnat långt ner på dagordningen. Debatten är ”märkvärdigt ljum och avslagen”, konstaterar den av regeringen utsedda narkotikakommissionen.
Svenska Dagbladet skriver att narkotikakommissionen ställer sig bakom målet ett narkotikafritt samhälle och en restriktiv politik, men ifrågasätter en kompromisslös hållning samtidigt som narkomaner idag nekas behandling. Att narkomanvården utarmats visar kommissionens granskning av läget i Varberg, Norrköping och Göteborg.

Narkotikakommissionen föreslår bland annat tillsättning av en särskild narkotikaminister, att kräkmedel får användas för att avslöja langare som svalt bevisen, att ungdomar och föräldrar ska erbjudas lokal rådgivning om droger.

Läs mer i DrugNews:
Narkotikakommissionen vill inte att barn drogtestas
Fler krav om särskild narkotikaminister
”Brister i Sveriges globala drogsamarbete”
Samordning viktigt mot ungas drogmissbruk
Kräkmedel och säljförbud av cannabisfrö föreslås
Alternativ narkotikakommission: ”Korta fängelsestraff vid upprepat missbruk”

Etiketter:

Annonser