Myten om nyttig alkohol spricker

2001-01-24 16:45 DrugNews/SL)
GÖTEBORG Myten om att måttlig alkoholkonsumtion, exempelvis ett glas vin, har hälsosamma effekter är på väg att spricka. Alkohol skyddar nämligen inte mot hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en WHO-studie av EU-länderna.

Det finns inget stöd i materialet ,som sammanställts av elva nordiska forskare, av att drickande enligt Medelhavsmönster skulle ha skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, IHD, berättar Göteborgs-Posten om rapporten som presenteras i februari vid WHO:s ministerkonferens i Stockholm.
”Om den skyddande effekten är reell bör man förvänta sig att en ökad totalkonsumtion leder till en minskad IHD-dödlighet, främst bland medelålders personer i lågkonsumtionsländer”, säger till tidningen Thor Norström, sociolog vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet som har lett de svenska och norska forskarnas arbete.
Men tvärtom slås det fast att det för varje land finns klara samband mellan en ökad alkoholkonsumtion och fler dödsfall av levercirros och andra särpräglade alkoholrelaterade sjukdomar (exempelvis alkoholberoende, alkoholmissbruk, alkoholpsykos och alkoholförgiftning).

Studien The European Comparative Alcohol Study omfattar alkoholpolitik, dryckesmönster och skador i EU-länderna samt Norge mellan 1950-1990. I några länder är dataserierna kortare, dessutom ingår inte Grekland och Luxemburg.
Länderna har indelats i de tre grupperna lågkonsumtionsländer (Finland, Norge och Sverige), mellangruppen (Belgien, Danmark, Irland, Storbritannien, Västtyskland och Österrike), samt högkonsumtionsländer (Frankrike, Italien, Portugal och Spanien). Något som gett möjlighet till flera intressanta jämförelser av exempelvis sambandet mellan alkohol och olyckor.
Alkohol i samband med trafikolyckor är vanligare i Syd- och Centraleuropa, medan i Nordeuropa märks alkohol mer i samband med fallolyckor och även mord. Något som tyder på att ren berusningskonsumtion är vanligare i norra Europa.

Etiketter:

Annonser