”Stoppa drogmissbruket med mer personal”

2001-01-16 18:28 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Det ökade narkotikamissbruket skulle kunna hejdas i Stockholms län med en offensiv satsning med fler socialarbetare, poliser, åklagare och vårdplatser. Det menar Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, som i förslaget ”Bemanna systemet” beräknat att det skulle kosta 350 miljoner kronor årligen i fem år.

”200 kronor per invånare är billigt för att stoppa knarket. Det är inga önskedrömmar. Det är helt genomfört program som skulle kunna startas omedelbart. Vad som krävs är resurser och politisk vilja”, säger Klas Rönnbäck och Per Johansson, webbredaktör respektive förbundssekreterare på RNS, som på tisdagen lämnade förslaget till Kristina Axén Olin, moderat socialborgarråd i Stockholm och ordförande i länets polisstyrelse.

RNS menar att Sverige på pappret har en bra narkotikapolitik, tillräckliga lagar och kunskaper, men att nedskärningar inom socialtjänst, kontrollfunktioner och vård under 1990-talet gjort att systemet är mycket underbemannat.
Genom en akut satsning på tidigt ingripande mot själva narkotikakonsumtionen av polis med ravekommissionen som förebild, uppföljning av socialtjänst med åtgärder och behandling skulle missbruksökningen kunna brytas inom tre år och minskas inom fem år. I Stockholms län skulle behövas 180 nya socialsekreterare i särskilda ungdomsgrupper, 110 nya poliser som ingriper mot själva narkotikakonsumtionen (idag finns cirka 170 narkotikapoliser i Stockholms län), tio nya åklagare för att följa upp ärendena och 300 nya vårdplatser (varav 100 för tvångsvård), enligt RNS som menar att programmet är applicerbart i hela landet.

”Förslaget är intressant och vi ska begrunda det. Jag anser att det till och med krävs 1500 nya poliser i Stockholm län som förlorat var femte tjänst sedan 1994″, säger Kristina Axén Olin till DrugNews.
”Men det krävs även ändrade attityd till droger för att hejda nyrekryteringen. Däremot är det inget akut behov av vårdplatser, vi har faktiskt tomma behandlingsplatser i Stockholm. Främst kanske för att det finns en övertro på öppenvård. Det behövs mer utvärderingar och diskussion om metodfrågor”, säger socialborgarrådet.

Etiketter:

Annonser