Försiktiga mål mot brott under eu2001.se

2001-01-10 19:58 (uppdat 01-11) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Svenska regeringen har en lång önskelista om hur brottsbekämpningen ska förbättras inom EU. Men har små förhoppningar om att hinna driva igenom den under det svenska ordförandeskapet, eu2001.se.

I princip är det endast inrättande av Eurojust, ett samarbetsorgan för åklagare i internationella brottsutredningar, som når i mål. Det tror justitieminister Thomas Bodström som dock hoppas att några andra områden ska komma en bit längre innan Sverige överlämnar ordförandeklubban.
Några sådana är att effektivisera polisorganet Europol och att ta bort praktiska hinder som att narkotikabeslag idag inte får skickas mellan länderna för kemisk analys vid internationella brottsutredningar. Bekämpning av ekonomiska brott genom exempelvis frysning av banktillgångar är en annan fråga Bodström vill driva hårdare.
Däremot tror han inte att drogbekämpning kommer att nå så mycket längre.
”Kan vi få bort några praktiska hinder som exempelvis underlättar preparatanalyser över gränserna är det bra. Vi ska även ha ett öppet möte i Bryssel om narkotika, om definitioner bland annat. Men gemensamma straffsatser och möjlighet att avtjäna straff i hemlandet , vilket vore önskvärt, ligger för framtiden”, sade Thomas Bodström till DrugNews vid ett pressmöte på onsdagen.
Han vill dock inte betala en eventuell samordning inom EU med en liberalisering av svenska lagar, exempelvis i synen på ”mjuka droger”.
”Vi är inte beredda att överge vår restriktiva narkotikapolitik”, sade Boström som inte heller avser att försöka pådyvla andra länder den svensk linjen.

Några andra problem som Bodström hoppas kan föras upp på dagordningen under våren är bekämpning av IT-brott, miljöbrott och människohandel (s k trafficing). Kandidatländerna till EU ska bjudas in till ett särskilt ministermöte i mars för att diskutera bl a handeln med kvinnor och barn.
Bodström poängterar även vikten av förebyggande insatser och brottsoffrens situation inom EU:s kriminalpolitik. Brå (Brottsförebyggandet rådet) har fått i uppgift att knyta samman de lokala krafter som idag finns i medlemsländerna i ett brottsförebyggande nätverk. Och personer som utsätts för brott i andra EU-länder borde kunna göra polisanmälan och få ut brottsofferersättning i sitt hemland, anser den svenske justitieministern.

 Läs mer i DrugNews:
EU-strategi mot narkotika antagen
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001

Etiketter:

Annonser