Svårt att hålla tobaksfritt nyårslöfte

2001-01-02 17:48 (DrugNews/SL)
HELSINGFORS/OXFORD Det är aldrig för sent att sluta röka. Rökstopp leder till att risken för både lungcancer och andra hälsorisker minskar – även för den som rökt länge. Men nyårslöftet är svårt att hålla…

Särskilt så här i nyårstider är det många som lovat sig själv att fimpa för gott. Dubbelt så många försöker sluta i januari som under det övriga årets månader. Men bara fem till 15 procent lyckas. 35 av 100 rökande finländare försökte sluta röka senaste året, enligt uppgifter från Finlands nationella folkhälsodatabas.

Även om nikotinets fångenskap är svår att bryta så lönar det sig att försöka. Även för storrökare som hållit på länge. Det visar en studie av en av världens ledande antirökforskare, professor Richard Peto i Oxford.
Samtliga hälsorisker, inklusive lungcancer, minskar efter ett rökstopp. Effektivast är det för dem som slutar före medelåldern: 90-procents riskminskning. (Ännu högre procent uppnår givetvis den som aldrig börjar.)
”Vi vet att två av tre rökare vill sluta. Insatserna för att hjälpa dem att klara av rökstopp måste därför intensifieras. Det är minst lika viktigt som att förhindra att unga börjar”, säger Richard Peto till Svenska Dagbladet.

Professor Peto har beräknat att om tobakskonsumtionen kan halveras i världen till 2020 så skulle hälsovinsterna fram till mitten av detta sekel bli enorma: 170-180 miljoner färre tobaksrelaterade dödsfall skulle kunna undvikas.

Läs mer i DrugNews:
Hårda tobaksregler ledde till färre lungcancerfall
Stockholm stad hjälper anställda sluta röka
Ökad rökning bland svenska män

Etiketter:

Annonser