Fler platser i ungdomsvården

2001-01-02 15:58 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Tvångsvården för ungdomar utvidgas i år med 62 platser till totalt 690 platser inom Statens institutionsvård, SiS. Utvidgningen är tänkt minska dagens långa väntetider.

Platserna är avsedda för ungdomar som omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU, samt kriminellt belastade som dömts till sluten ungdomsvård. Regeringen har avsatt 92 miljoner kronor för utbyggnaden i vårbudgeten.

Under julen fanns endast en akutplats tillgänglig i landet. Huvudsakliga orsaken till platsbristen är att den nya påföljden sluten ungdomsvård, ett alternativ till fängelse för dömda under 20 år, som infördes 1999. Regeringen budgeterade för tio platser, men behovet visade sig bli betydligt större. Idag avtjänar omkring 60 ungdomar sina straff på SiS särskilda ungdomshem.
”Den utbyggnad vi nu gör innebär att vi för första gången sedan lagen om sluten ungdomsvård trädde i kraft har ett platsantal som motsvarar behovet”, säger generaldirektör Sture Korpi, i ett pressmeddelande.

Var tredje ungdom som behandlats på särskilt ungdomshem klarar sig senare bra i livet. Det vill säga lever ett socialt bra liv utan missbruk och kriminalitet. Enligt de få undersökningar som gjorts klarar sig 25-40 procent av pojkarna och mer än 40 procent av flickorna, uppger Kerstin Söderholm Carpelan, biträdande forsknings- och utredningschef på SiS till Dagens Nyheter.
Två av fem utskrivna ungdomar från de s k paragraf 12-hemmen återvänder till föräldrahemmet.

Etiketter:

Annonser