”Mycket våld mot kvinnor i Stockholms drogmiljö”

En tysk professor i socialpsykologi som studerat våld i flera länders drogmiljöer är överraskad över bland annat ett utbrett våld mot kvinnor i Stockholms brukarmiljö.


Anke Stallwitz från Evangelische Hochschule i Freiburg har studerat våld i Vancouver, Freiburg, Hamburg och på Shetlandsöarna. I år har hon varit gästforskare på Sorad, Stockholms universitet, och jämfört svenska huvudstadens drogmiljö med Vancouver i Kanada – städer som är ungefär lika stora och med liknande levnadsstandard.

För webbsajten popNAD.com berättar hon att drogscenen är mycket mer öppen i Vancouver. Där sker narkotikahandeln mer öppet på gatan och även våldet. Staden var tidig med sprututbyte och s.k. konsumtionsrum.
Hon visste att svensk narkotikapolitik är striktare och hade väntat sig en mindre öppen drogscen. Men inte väntat sig att det skulle vara så svårt att få kontakt och tillit med missbrukare. (Hon antar det har med ”svenska kulturen av skam och skuld runt drogbruk” att göra).

Prof Anke Stallwitz Foto: Evangelische Hochschule Freiburg

– I Stockholm finns antagligen inte färre brukare, men handeln och användandet är fragmenterat och anpassat till den svenska mentaliteten och drogpolitiken. Våld förekommer, men sällan öppet på gatan. Många har beskrivit sina egna upplevelser av våld, eller vad de har hört, och mycket låter ganska likt Vancouver, säger Anke Stallwitz till popNad.

Exempelvis om slag, knivhugg, våldtäkter och vapen som används. Både i Vancouver och i Stockholm. Men hon överraskades av att våld mot kvinnor ”var mycket mer närvarande i Stockholm”.

– Att det finns så mycket våld mot kvinnor i Stockholms brukarmiljö hade jag absolut inte förväntat mig. Jag antog att Sverige är ett jämställt samhälle, men märkte att det var precis tvärtom i drogvärlden. Kvinnor som använder droger är de lägsta som finns i det svenska samhället, särskilt om de injicerar. Om de också sysslar med sexarbete finns det ännu mer skam och skuld. Jag blev chockad när kvinnor beskrev sina upplevelser för mig och hur de har det på gatan, säger hon i intervjun.

Stallwitz menar att missbrukande kvinnor i Stockholm inte kan inta droger ”i fred och på ett säkert sätt” och nämner att det inte finns konsumtionsrum till exempel. Utan det görs på offentliga toaletter där risken är stor att manliga missbrukare stjäl drogerna för dem eller våldför sig sexuellt.

Gästforskaren fick ägna mer tid att bygga förtroende och tillit för att kunna göra intervjuer i svenska drogbrukarmiljöer. Hon har hittills gjort 16 intervjuer med droganvändare, före detta brukare och langare. Men även forskare och personal på sprutbyte, polis och frivilligorganisationer, ex Stockholms Brukarförening.

Tillsammans med några utsatta kvinnor har hon tagit fram ett informationsblad med råd och tips hur kvinnor kan skydda sig i utsatta situationer och kontaktadresser till ställen där de kan få stöd.

Professor Anke Stallwitz har ännu inte publicerat resultaten från sin undersökning i vetenskaplig litteratur.

Annonser