Johaugs straff förlängs – missar OS

SEISER ALM Norska skidstjärnan Therese Johaug, 29 år, är förtvivlad och kommer missa vinter-OS i Sydkorea nästa år. Detta sedan idrottens skiljenämnd Cas skärpt straffet till 18 månaders avstängning för att hon av misstag använt en läppsalva med steroider.

På en presskonferens i Italien – där hon tränat sedan en tid – kommenterade hon i tisdags domen från Cas i Lausanne, som hon fått ta del av dagen före. En förlängning av norska idrottsförbundets avstängning från 13 månader till 18 månader, räknat från 18 oktober ifjol.

Jag hade en dröm om OS och den drömmen har gått i kras. Det är en chock. Jag känner mig orättvist behandlad, sade en förkrossad Johaug till medier.
I vit t-shirt tackade de som stött henne under den svåra tiden, men tvingades sedan att avbryta konferensen där hon gråtit nästan hela tiden.

Förlängda avstängningen betyder att hon missar hela kommande skidsäsongen och OS i Pyeongchang i Sydkorea och inte kan tävla förrän tidigast i april 2018.

Det var i september 2016 som hon dopingtestades och urinprovet senare visade på spår av anabola steroiden clostebol. Antidoping Norge stängde av henne under utredningen.

Enligt Johaug så hade hon fått en salva av sin landslagsläkare för sina sönderbrända läppar under höghöjdsträning i Italien. Men krämen (Trofodermin) innehöll även det i idrottsvärlden förbjudna ämnet clostebol. Hon (och läkaren) missade att det fanns en tydlig dopingvarning på förpackningen. Något som Cas i sin dom särskilt riktar kritik mot (pdf-fil).

Charlotte Kalla är överraskad över avstängningen på 1,5 år för sin norska konkurrent i spåret.
– Jag har hela tiden varit inställd på att Therese kommer stå på OS-startlinjen tillsammans med oss andra i februari. Det är svårt att sätta ord på den fruktansvärda situation Therese måste befinna sig i just nu och jag lider med henne som vän och konkurrent, säger Charlotte Kalla till SVT Sporten.

Annonser