Dopinganklagade Johaug: absurt att jag sitter här

OSLO Norska skidstjärnan Therese Johaugs karriär står på spel vid de förhör som pågår i Oslo efter att i höstas testats positivt för doping efter använt en munsalva. Hon riskerar minst ett års avstängning.

– Att jag sitter här är helt absurt. Jag har delvis förlorat glädjen med att åka skidor, sade hon enligt medier på plats, men lade till att hon avser komma tillbaka.

Therese Johaug, 28 år, är sjufaldig världsmästare, sexfaldig norsk mästare och första norska skidåkaren att vinna Tour de Ski 2013-2014. Hon är en av spjutspetsarna i norska skidlandslaget som internationellt dominerat sporten senaste åren.

Det är domsutvalget i Norges idrottsförbund som i två dagar förhör den hyllade skidstjärnan Therese Johaug, även läkare, lagkamrater och expert hörs.

Det var i oktober ifjol som nyheten briserade att hon testats positivt för analbola steroider. Detta efter använt en salva mot såriga läppar. Dåvarande landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tog på sig hela ansvaret – han hade skaffat salvan och gett till Johaug, fast det stod på asken finns röd varningstexten ”Doping”, då det innehöll ämnet Trofodermin (clostebol).

Bendiksen avgick direkt från posten som landslagsläkare. Men många anser att Johaug själv har ett ansvar för vad hon använder för salvor, preparat och mediciner. Styrkan på salvan var låg och kan knappast gett dopingfrämjande effekt (13 nanogram steroider per milliliter), enligt experter vid förhören.

Förhören avslutas torsdag. Skidkamraten Marit Björgen var där för att stötta henne och sade att hon hade gjort som Johaug, ”vi litar mer på läkaren än mig själv”. Läkaren backad från några tidigare uppgifter, han skyllde även på att han varit stressad och missat doping-varningen.

Utslag från idrottsförbundets dömande instans dröjer troligen några veckor. Flera tror att Therese Johaug riskerar ett avstängningsstraff från att tävla på mellan 12 till 16 månader. Antidoping Norge yrkar på 14 månader. Det kan påverka hennes möjligheter att förbereda sig och delta kommande säsong och nästa Tour.

Men hävdar hon sig helt oskyldig, så kan straffet även riskera bli längre om internationella antidopingorganisationen Wada vill pröva fallet i idrottens skiljedomstol. ”Då kan Johaug helt glömma OS i Sydkorea 2018”, skriver DN:s-sportkrönikör Johan Esk.

Annonser