Skideliten fått nog av dopingskandaler

LAHTIS Vi har fått nog av dopingskandaler! Över 100 längdskidåkare – bland andra Charlotte Kalla och Stina Nilsson – har undertecknat ett brev till Internationella skidförbundet Fis och IOK och kräver en renare sport. Inför skid-VM i Lahtis möts Fis ledning och åkarna på möte.

Uppropet har skrivits under av över hundra av världens bästa skidåkare.
– Vi vill försäkra oss om att Fis verkligen gör allting som står i deras makt för att rena åkare inte ska behöva tävla mot fuskare, säger amerikanskan Kikkan Randall, åkarnas representant i Fis, till Expressen.

Och svenska skidåkarnas representant Emil Jönsson vill läxa upp Fis-presidenten Gian-Franco Kasper – som i en intervju sagt ”Vi måste sluta låtsas som att sporten är ren. Det är en fin tanke, men i praktiken? Det här är underhållning. Det är drama”.

– Ja, nu jävlar ska han få, säger Emil Jönsson till Sportbladet.

Det är nu 16 år sedan den finska dopingskandalen briserade i Lahtis efter att en läkarväska med kanyler, blodiga tussar och blodförtunningsmedel hittades kvarglömd på en bensinmack. Det tog sedan flera år innan finska skidlaget kom på benen igen.

Sedan dess har rykten om dopade åkare duggat kring sporten.
Senaste tiden har varit jobbig:

  • Två norska skidåkare har stängs av – Martin Johnsrud Sundby efter överdoserat astmamedicin och Therese Johaug 13 månaders avstängning efter visat positivt för anabola som hon uppger sig fått av misstag via en kräm mot torra läppar.
  • Ryska idrotten har avslöjats i McLaren-rapporten för systematiskt dopingfusk. Sex ryska skidåkare (bl a Alexander Legkov och Maksim Vylegzjanin ) har stoppats efter utbrett fusk under OS 2014 i Sortjij.
  • Och dessutom Fis ledning som slirat om vikten av tävla på lika villkor.

Amerikanskan Kikkan Randall hoppas trots allt att skidsporten ska hitta rätt väg efter alla skandalerna.
– Det har varit många stora nyheter under det senaste året och vi åkare känner en frustration kring det här. Vi vill ha en tydligare diskussion: Hur ska vi slippa de här problemen i framtiden? Hur gör vi systemet starkare?,

– Det här brevet och det här mötet är ett bra första steg, säger hon till Expressen.

Mötet mellan Fis och skidåkarna hålls på onsdag. Dagen efter inleds VM i Lahtis och pågår till 5 mars.

Annonser