USA bortröstat ur FN-organ – fryser betalning

(uppdat 05-11)(Drugnews/SL)
NEW YORK Förra veckan förlorade USA sina FN-platser i prestigefyllda kommissionen för mänskliga rättigheter och narkotikakontrollorganet UNDCP. Nu har representanthuset som protest röstat för att frysa en amortering av USA:s skuld till världsorganisationen på 244 miljoner dollar – cirka 2,5 miljarder kronor.

De amerikanska reaktionerna är starka efter man sparkats ur FN-organen (Sverige fick istället platsen i kommissionen för mänskliga rättigheter) och relationerna har särskilt försämrats till EU. Republikanen Henry Hyde och demokraten Tom Lantos, båda ledande i representanthusets utrikesutskott, pläderade därför för att hålla inne på utbetalningarna.
FN-ambassadörer från Frankrike, Belgien och EU-ordförandelandet Sverige mötte i veckan inflytesrika amerikanska politiker och rådgivare från Vita huset för att diskutera situationen, rapporterar TT.

USA uppger att amorteringen kommer att utbetalas när man får tillbaka FN-platsen i kommissionen som man haft sedan 1947. Dessutom vill man förbjuda systemet med hemliga omröstningar som ledde fram till uteslutningen.

Etiketter:

Annonser