Prisad för bevakning av förortens drogproblem

2000-11-28 15:27 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Reportern Anders Carlsson får Svenska Carnegie Institutets journalistpris år 2000 för sin bevakning av narkotikarelaterad brottslighet i Stockholmsförorterna Rågsved, Högdalen och Hagsätra.

Han får priset och stipendiet på 25 000 kronor för ”att med ihärdighet och mod ha skildrat hur lokala drogproblem kan accelerera till en akut situation som hotar såväl invånare som samhällets grundvalar”.
Anders Carlsson har i tidningen Mitt i Söderort i flera artiklar uppmärksammat hur drogmissbruk slagit rot i stadsdelen och hur narkotikabrott och terror drabbar invånarna. Där finns hela kedjan från storgrossister till narkotikamissbrukare.
Hemlösa och aktiva missbrukare i behov av vård får inte hjälp. Inbrott, vandalism, hot och sömnlöshet har blivit vardag för deras grannar.

Anders Carlsson har skildrat handlingsförlamning och brutna löften bland politiker, polis och sociala myndigheter. Men också om hur orädda grannsamverkare gått samman och protesterat mot bostadspolitik, sociala nedskärningar och polisneddragningar.
”Istället för att göra sitt jobb har politiker och tjänstemän anklagat oss på tidningen för att svartmåla Rågsved. Men en process är på gång därute, nyligen avgick stadsdelsnämndens ordförande, delvis som en följd av att man inte lyckats stävja drogproblemen”.
”Jag är glad över journalistpriset. Det visar att förortsinvånarnas problem tas på allvar”, säger Anders Carlsson, efter prisceremonin, till DrugNews.

Läs mer i DrugNews:
Opinionsmöte mot narkotikaterror

Etiketter:

Annonser