Hiv-smittade narkomaner glöms bort

(uppdat 05-08)(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Vården av hiv-smittade narkomaner i Stockholm har blivit allt mer eftersatt. Nu finns oro för en ny hiv-epidemi. Tidigare erbjöds riktad aidsinformation och masstestning för den utsatta gruppen narkomaner och smittade fick komma till särskilda behandlingshem. Idag får många vare sig vård eller upplysning och flera socialarbetare saknar kunskap om smittspridningen.

”Det har glömts bort att många är hiv-sjuka och att det fortfarande sker smittspridning bland narkomaner”, säger socialläkaren Anders Anell till Dagens Nyheter.
Han har tillsammans med en socialsekreterare gjort en omfattande enkät med nyckelpersoner som mynnat ut i kritisk rapport som når ansvariga politiker och tjänstemän i veckan. I stadsdelarnas socialnämnder råder stor okunskap om den vårdbehövande gruppen och det saknas idag både resurser och behandlingshemsplatser som kan ta emot aidssjuka och döende narkomaner. Endast tre stadsdelar har kontakt med alla sina hiv-smittade narkomaner.

Nu finns oro för en hivepidemi bland sprutnarkomaner som den i Helsingfors där omkring 150 nya hiv-fall upptäckts på två år. De tre första månaderna i år har Huddinge universitetssjukhus fått in tolv nya smittade sprutnarkomaner. Under hela förra året fick sjukhuset kontakt med åtta nya hiv-fall och under 1999 fem nya fall bland missbrukare.Samtidigt har hivtest-projekt på häkten lagts ner i Stockholmsområdet. Nu görs tester bara om de intagna själva ber om det, enligt Dagens Nyheter.

HIV-FAKTA / 656 hivsmittade narkomaner har upptäckts i Stockholm sedan mitten av 1980-talet, 154 hade utvecklat aids fram till 1999 och av dem lever bara 31 idag. Idag finns omkring 170 kända sprutnarkomaner med hiv, men siffrorna är osäkra eftersom både testning och statistikförning halkat efter.

Läs mer i Drugnews:
Hiv-spridning ökar i Sverige

Etiketter:

Annonser