”Engqvists politik ökar alkoholkonsumtionen”

2001-01-09 17:28 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Alkoholen kommersialiseras på folkhälsans bekostnad. Under täckmantel av påstådda krav på ”EU-anpassning” nedrustas alkoholpolitiken i linje med alkohollobbyns kampanjer.

Det skriver Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
”Försvaret av den socialt och folkhälsobaserade alkoholpolitiken framstår som lamslaget, när alkoholbranschens företrädare står på kö hos regeringen och kräver skattesänkningar på sprit, vin och öl, för att öka sin försäljning”, fortsätter nykterhetsbasen.

Ökad privatinförsel och svartsprit kan inte bekämpas med sänkta alkoholskatter och en alkoholpolitik som leder till ökad konsumtion. Medan Systembolagets VD Anitra Steen sällat sig till ”kranöppnarna” för att öka försäljningen håller socialminister Lars Engqvist en påfallande låg profil, anser
Carlsson.
Han tycker att socialministern istället borde stå i fronten för opinionsbildning och upplysning i alkoholfrågan. Nu är det oklart vad ministern vill.
Kanske får vi svaret på torsdag då socialministern ska presentera de svenska prioriteringarna under EU-ordförandeskapet för hälsorådet.

”Idag leder socialministerns alkoholpolitik faktiskt till att konsumtionen och därmed skadorna ökar”, säger Sven-Olov Carlsson till DrugNews.

Nykterhetsbasen är för närvarande mycket flitig med debattpennan efter flera motgångar (höjda införselkvoter, försök med lördagsöppna Systembolag som kan bli permanenta i hela landet, medlemsras inom nykterhetsrörelsen…)

Sven-Olov Carlsson ifrågasätter i GöteborgsPosten även den rapport från Handelns utredningsinstitut, HUI, som nyligen pläderade för att de jämförelsevis höga svenska punktskatterna på sprit bör sänkas. Förutom att rapporten är köpt av alkoholbranschen (Sprit- och Vin-leverantörsföreningen, SVL), – vilket inte ökar trovärdigheten – bygger den på lösa antaganden och teoretiska konstruktioner utan verklighetsförankring.
Alkoholindustrin har aldrig velat erkänna sambandet mellan priset på alkohol och konsumtionen, menar Carlsson och alkoholläkaren Sven Andréasson.

Empirisk forskning visar att sänkta priser – särskilt vid ökad tillgänglighet – leder till ökad alkoholkonsumtion och medföljande hälsoskador (bland riskgrupperna storkonsumenter och ungdomar, och bland måttlighetskonsumenter).
Och inför Sveriges EU-medlemskap gjordes en vetenskaplig undersökning om hur alkoholkonsumtionen skulle påverkas vid sänkta alkoholpriser till dansk nivå, respektive tysk nivå (Harold Holder m fl). En sänkning till dansk nivå skulle i snitt öka konsumtionen med omkring 1,5 liter ren alkohol per person över 15 år. En sänkning till tysk nivå skulle leda till en ökning med 3,8 liter. Detta skulle i sin tur leda till 1 000-3 000 fler alkoholrelaterade dödsfall och 5 000-15 000 fler polisrapporterade misshandelsfall per år.

”Problemet är inte för höga alkoholskatter i Sverige, utan att producenter och andra kommersiella alkoholintressen förmår regeringar och parlament att underlåta att föra en aktiv alkoholpolitik med det uttalade målet att minska alkoholskadorna”, skriver Carlsson och Andréasson i GP.

Läs mer i DrugNews:
Rekordmånga tullbeslag förra året
Lördagsöppet i hela landet planeras
Ökad alkoholkonsumtion, men mindre svartsprit
Danmark på väg sänka ölskatt?
Ja till ökad alkoholinförsel efter hård debatt

Etiketter:

Annonser