Lördagsöppet i hela landet planeras

2000-11-28 23:05 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Systembolaget planerar för att det ska bli lördagsöppet i butikerna i hela landet från juli nästa år. Det sade Anitra Steen, VD för det statliga bolaget, till SVT:s Rapport på tisdagen.

Systembolaget förbereder också för att fortsätta ha öppet på lördagarna i de sex försökslänen, även efter 1 februari då försökstiden löper ut. Detta under förutsättning att regeringen ger klartecken.

Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, anser dock att försöken ska avbrytas 1 februari och utvärderas som planerat innan man tar ställning till en fortsättning.

Försöken med längre öppethållande vardagkvällar och lördag pågår i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Stockholms län och Skåne. Systembutiker i hela landet tar sedan i höst även emot kreditkort vid alkoholförsäljning och försök pågår med e-handelsbeställningar i Stockholmsområdet.

Anhängare av ökat öppethållande ser det som en service för kunderna och ett sätt att motverka svartspritförsäljning. Motståndare anser att ökad tillgänglighet leder till ökad alkoholkonsumtion och mer våldsbrott.

Läs mer i DrugNews:
Systembolaget öppnar e-butik
Systembolaget vill fortsätta med lördagsöppet
Systembolaget säljer sprit på kredit
Ökat våld efter lördagsöppna Systembutiker

Etiketter:

Annonser