Så påverkar corona Big Marijuana

WASHINGTON/VANCOUVER Corona-krisen drabbar även marijuanaindustrin i USA och Kanada. I några delstater och provinser får cannabisbutiker vara öppna, särskilt de som säljer för medicinskt bruk, i andra tvingas de stänga.

När epidemin tag fart så passade cannabisköpare på att bunkra i butiker i såväl Amsterdam, som i Nordamerika och långa köer bildades utanför. Senare har dock affärerna inte gått lika bra.

På branschens nyhetssajt Marijuana Business Daily publiceras ständigt nya artiklar om hur restriktionerna försämrar dess affärsmöjligheter.

En ljusning för Big Marijuana – som den växande cannabisindustrin brukar kallas i analogi med Big Tobacco – skedde 2 april då den federala regeringen i Kanada klassificerade medicinsk cannabisproduktion som ”nödvändig” för landets hälsovård. Det rapporterar sajten.

Cannabisbutik i Vancouver. Foto: Pelle Olsson

Syftet bakom beslutet var att hjälpa provinserna i deras beslut när det gäller vilka arbetsgivare som bedöms var nödvändiga i hälsofrågor. Kanada hade 370 000 aktiva användare av medicinsk cannabis i september 2019, plus 30 000 registrerade personer involverade i produktionen.

Redan innan de stora smittskydds-restriktionerna trädde i kraft i slutet av mars, hade flera av de kanadensiska provinserna bedömt att cannabisproduktionen var nödvändig. Bland annat skulle de cirka 50 cannabisbutikerna och stora odlare i Ontario, den folkrikaste provinsen, få fortsätta. Men 3 april kom bakslaget i samma provins.

De privata cannabisaffärerna i Ontario togs bort från listan över nödvändiga verksamheter. Det resulterade i att flera av dessa butiker tvingas att stänga. Däremot kan de statliga butikerna fortsätta att sälja medicinsk marijuana online.

I USA tycks alla delstater som godkänt medicinsk marijuana ha gett tillåtelse till fortsatt butiksförsäljning, även efter uppmaningen att alla ska stanna hemma på grund av corona. När det gäller försäljningen av cannabis för nöjesbruk, där sådan är legaliserad, är situationen mer oklar. I vissa delstater kan försäljningen fortsätta precis som förut bara man följer övriga smittskyddsbestämmelser. I andra delstater måste dessa butiker stänga.

Lobbyorganisationen Marijuana Policy Project, har upprättat en förteckning av hur regleringen under pandemin ser ut i de lika delstaterna. I Colorado, Michigan och Kalifornien är det öppet som vanligt, (fast i Kalifornien är cannabis ändå förbjudet i de flesta län). I Nevada är enbart hemleveranser tillåtna och i Massachusetts är butiker som säljer för nöjesbruk stängda. I den senare delstaten beräknas förlusterna var två miljoner dollar per dag i minskad försäljning.

Det som ändå står klart, när man läser Marijuana Business Daily, är att kanadensiska och amerikanska cannabisföretag tvingas begränsa sin verksamhet på grund av pandemin.

Potshop i Vancouver. Foto: Pelle Olsson

Enligt en artikel från 3 april, reser det frågor om industrins egen hälsa. Flera av de intervjuade experterna på cannabisaffärer menar att industrin redan före epidemin varit ineffektiv. Coronaviruset kan bidra till att de cannabisföretag som överlever krisen kan utnyttja den närmaste tiden till att rekonstruera verksamheten, bland annat genom att göra sig av med överflödig personal. Det är framför allt de små cannabisföretagen som kan komma att slås ut.

I USA, där de flesta delstater fortfarande inte legaliserat och tjugo delstater inte godkänt medicinsk användning, planerades nya folkomröstningar om legalisering under 2020. Förhoppningarna att de ska kunna genomföras har emellertid grusats av covid-19:s framfart.

I en video från 15 april berättar Marijuana Business Dailys reporter Jeff Smith vad han tror om framtiden. Smith menar att legaliseringsförsöken har skadats på kort sikt genom att de folkomröstningsinitiativ som ska hållas i november, (i samband med presidentvalet), inte hinner samla tillräckligt många underskrifter för att kvalificera sig för omröstning.

I Mississippi är man dock klar att rösta om medicinsk marijuana och i Arizona verkar det bli en omröstning om total legalisering. I South Dakota blir det en omröstning om både medicinskt och nöjes-bruk. Enligt en del experter på cannabispolitik kommer legaliseringsvågen i USA att skjuta fart så fort coronaepidemin är över, inte minst för att delstaterna är desperata efter extra skattepengar, uppger Jeff Smith i videon.

Etiketter:

Annonser