Säljrekord av cannabis under coronakrisen

LAKEWOOD Trots coronakrisen går det bra för cannabisindustrin i USA. I delstaterna Washington, Kalifornien och Illinois har man slagit försäljningsrekord under april, medan den sjönk i mer turistberoende Colorado och Nevada.

Marijuanaindustrin i USA har hittills klarat sig bra under coronakrisen. Försäljningen för medicinskt bruk har knappast påverkats alls eftersom i stort sett alla sådana butiker har hållits öppna, enligt Marijuana Policy Projects.

Försäljningssiffrorna för nöjesbruk har hittills i år varit mer ojämnt fördelade. Under april, när hela landet stängdes ner, steg försäljningen i både Kalifornien och Washington med runt 20 procent jämfört med samma månad förra året. I Colorado och Nevada sjönk däremot aprilförsäljningen med 16 respektive 26 procent jämfört med 2019.
Sammanräkningen presenterades 5 maj på industrins egen nätsajt Marijuana Business Daily (med huvudkontor i Lakewood, Colorado).

Nyhetssajten skriver att en del av skillnaden kan bero på att Kalifornien och Washington inte är så beroende av turister som kunder. Vilket är fallet i Nevada – där Las Vegas är huvudstad – och Colorado, med sina vintersportanläggningar i Klippiga bergen. Turistnäringen i USA är hårt drabbad av krisen, precis som i resten av världen.

I Kalifornien såldes cannabis i russyfte för motsvarande 2,5 miljarder kronor under april och i Washington för drygt en miljard. Den senare siffran är den högsta någonsin i delstaten, för en enskild månad, sedan legaliseringen infördes 2014.

Marijuanaindustrin i Kalifornien har det ändå svårt på grund av coronaviruset, enligt en annan artikel i Marijuana Business Daily.
Det handlar om marijuanalobbyns svårigheter att få igenom nya lagförslag som gynnar industrin. Hela det politiska systemet går på sparlåga genom att Kongressen i delstaten har hållits stängt sedan mitten av mars. Inga politiker har kunnat besluta om nya marijuanavänliga lagar som lobbyisterna hela tiden föreslår att de ska göra.

”Räkna Kaliforniens marijuanaindustris lagstiftande agenda till ett av offren för coronaviruset”, skriver Marijuana Business Dailys reporter John Schroyer.

Från delstatens största stad Los Angeles rapporterar samma nätsajt om en kaotisk situation för marijuanaentreprenörerna.
Två år efter legaliseringen för nöjesbruk plågas marknaden fortfarande av frustration, förseningar och bortkastade miljoner. Stadens största omgång för licensutdelningar har inte kommit till skott. Det gäller hundra butiker som sökt tillstånd för ”social equity retail” – att vissa missgynnade grupper ska kunna öppna en cannabisbutik. Dit räknas bland annat ”offer för kriget mot droger”.

Det vill säga personer dömda för narkotikabrott. Sedan i oktober väntar man på att Los Angeles borgmästare Eric Garetti ska ge klartecken till DCR, departementet för cannabisreglering, att återstarta processen för sådana licenser.

Det finns heller inga besked från stadens ledning om hundratals andra tillstånd som berör cannabisindustrin många grenar. Myndigheternas långsamma agerande har lett till att många blivande cannabisentreprenörer gett upp försöken för att istället satsa på annan verksamhet, enligt Adam Spiker, VD för branschorganisationen Southern California Coalition.
”Vi har befunnit oss i skärselden för Gud vet hur länge”, säger Spiker till MjBizDaily.

I Illinois, med storstaden Chicago, har marijuanaindustrin däremot ingen anledning att klaga. Cannabisförsäljningen för nöjesbruk, som startade i januari, har under årets fyra första månader nått cirka 1,5 miljarder kronor. Under april märktes ingen avmattning, trots corona-restriktioner, och blev den nästa bästa försäljningsmånaden hittills, enligt nyhetssajten.

Etiketter:

Annonser