Partitrohet avgör riksdagsbeslut om lördagsöppet

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Frågan om lördagsöppet från 1 juli i Systembolagets butiker i hela landet diskuteras och avgörs i riksdagen 1 juni. Regeringsförslaget stöds av socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet, men partitroheten är inte total. Två s-riksdagsmän motionerar om avslag till lördagsöppet, men räknar med att förlora.

”Lördagsöppet kommer att öka tillgänglighet, konsumtion och därmed alkoholskador”, säger Göran Magnusson (bild), ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp, till Drugnews.
Tillsammans med socialdemokratiske partibrodern Nils-Erik Söderqvist säger han nej till delar i regeringens proposition. Men Magnusson är pessimist om utgången.
Socialutskottets betänkande blev klart i veckan och regeringen kan räkna med majoritetsstöd i riksdagen av – de flesta – socialdemokrater och moderaterna och folkpartiet. Medan vänsterpartiet, kristdemokraterna, centern och miljöpartiet yrkar avslag, många vill bland annat förlänga försöksperioden med lördagsöppet i de sex testlänen.
Dels anses forskarna behöva mer tid för att utvärdera försöken, dels är det konstaterat att alkoholförsäljningen ökat i provområdena.

Eftersom partierna i alkoholfrågor inte brukar hålla så hårt på partidisciplinen skulle troheten kunna avgöra omröstningen i riksdagen om utvidgat lördagsöppet.
”Men det verkar kört. Det är inget ”go” i frågan i riksdagen. Många menar att det gäller att värna Systembolaget och åldersgränsen, exempelvis genom ökat öppenhållande, och därmed svensk alkoholpolitik. Men risken är stor att Systembolaget blir som vilket företag som helst.”, säger Magnusson som hoppas på stöd för sin motion av åtminstone de 25 i nykterhetsgruppen.

Göran Magnusson befarar att nästa strid om svensk EU-passning i riktning mot liberalare alkoholpolitik blir frågan om sänkt alkoholskatt.

Läs mer i Drugnews:
• Ny debattbok: Kris i alkoholfrågan
Regeringen föreslår lördagsöppet i hela landet
Lördagsöppet ökar alkoholförsäljning

Etiketter:

Annonser