Holland: säljstopp av tobak i stormarknadero

HAAG Från år 2024 förbjuds stormarknader sälja cigaretter och annan tobak i Nederländerna. Det har landets regering beslutat i syfte att minska tillgänglighet och rökning.

Förutom säljstopp av tobak i större livsmedelsbutiker om fyra år, så kommer cigarettautomater förbjudas redan om två år och totalt minska antalet säljställen av tobak från cirka 16 000 till knappt 6 000.

Paul Blokhuis, statssekreterare hälsa och välfärd. Foto via Wikipedia

Stormarknader utgör idag 55 procent av all tobaksförsäljning i Nederländerna (Holland).
– Detta (säljförbudet) kommer att förhindra många onödiga dödsfall och medicinsk lidande, säger statssekreterare Paul Blokhuis för hälsa och välfärd (Kristliga unionen) i ett uttalande.

I nästa steg planerar regeringen förbjuda tobaksförsäljning på bensinstationer och mindre närbutiker. Man vill fasa ut tobak till på sikt enbart några licensierade återförsäljare. Priset på ett paket cigaretter ska också höjas till 10 euro år 2023, (ca 102 svenska kronor).

Regeringen hoppas att åtgärderna ska förebygga att unga börjar röka – målet är en ”rökfri generation” till år 2040. Idag röker omkring 22 procent av holländare 18 år och äldre regelbundet, enligt hälsoforskningsinstitutet Trimbos, en minskning från 26 procent år 2014, rapporterar Reuters.

Redan 2008 förbjöds tobaksrökning på alla barer och serveringar, (men cannabis fick fortsätta användas på ”coffeshops”). Tidigare i år blev det rökfritt på perronger vid tågstationer och officiella kontorsbyggnader ska följa efter 2022.

Sedan oktober i år får cigaretter endast säljas i neutrala gråa förpackningar med stora hälsovarningar i Nederländerna. Stormarknader måste ha tobaksvarorna i slutna skåp, utom synhåll för eventuella kunder före säljförbudet 2024.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser