Ny socialtjänstlag på gång

2001-02-12 19:01 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Fler socialnämndsbeslut ska kunna överklagas och länsstyrelsens tillsyn av kommunernas socialtjänst skärps. Det är några nyheter i regeringens förslag till ny, mer överskådlig socialtjänstlag.

”Den nya socialtjänstlagen innebär en välkommen radikalisering av socialpolitiken. Genom förbättringarna av lagen stärker vi den enskildes ställning och ger myndigheterna bättre verktyg för att klara sin tillsyn”, säger socialminister Lars Engqvist i ett pressmeddelande om förslaget som på måndagen lämnades till lagrådet.

Alla former av biståndsbeslut ska i framtiden kunna överklagas av medborgare. Även där den rätten tidigare avskaffats: missbruksbehandling, insatser för barn och delar av socialbidrag över bidragsnorm, exempelvis ekonomiskt stöd för akut tandvård. Den omdiskuterade miniminormen som regeringen årligen fastställer blir kvar.
I förslaget till ny socialtjänstlag ska det bli obligatoriskt att upprätta en vårdplan om ett barn placeras utanför hemmet, vilket idag endast gäller vid tvångsplaceringar. I lagrådsremissen föreslås även att tvångsintagna på LVM-hem och ungdomshem av behandlingsskäl ska kunna drogtestas.

Länsstyrelserna föreslås få ökade möjligheter att inspektera all socialtjänstverksamhet. Genom rätt att hota med förelägganden ska länsstyrelserna kunna kräva att brister åtgärdas, exempelvis inom kommunernas hemtjänst och boende för äldre och funktionshindrade.

Den nya socialtjänstlagen, som även måste antas av riksdagen, är tänkt att träda i kraft i januari 2002.

Läs mer i DrugNews:
Socialnämndsbeslut ska åter kunna överklagas

Etiketter:

Annonser