Svårare få tag i Rohypnol

2001-01-22 17:59 DrugNews/SL)
UPPSALA Det misstänkta sambandet mellan våldsbrott och Rohypnol gör att Läkemedelsverket flyttar upp läkemedlet i en högre narkotikaklass. Det stoppar dock inte den omfattande smugglingen av preparatet.

Det rogivande medlet med det verksamma ämnet flunitrazepam är ett av de mest förskrivna narkotiska preparaten i landet och anses vara ett effektivt sömnmedel för friska äldre personer.
Men det missbrukas alltmer av kriminella i samband med brott och av ungdomar i russyfte tillsammans med alkohol. Rohypnol misstänks kunna utlösa aggressivitet och våldsbeteende.
”Vi har noterat de rykten som finns om sambandet mellan Rohypnol och grova våldsbrott av olika slag. Det är det som ligger bakom omklassificeringen”, säger Conny Eklund, chef för missbruksförebyggande kontrollen vid Läkemedelsverket, till Tidningarnas telegrambyrå.

Eklund anser att det krävs mer forskning innan denna våldsutlösande bieffekter kan säkerställas. De inträffar dessutom oftast i samband med överdoseringar på fem-tio gånger den förskrivna. En studie vid Karolinska institutet fann att en tredjedel av 60 unga män som genomgått rättspsykiatrisk undersökning efter våldsbrott hade missbrukat Rohypnol.

En skärpt klassificering innebär att patienterna måste besöka sin läkare oftare eftersom de endaste får förskriva Rohypnol för ett uttag i taget. Apoteken tvingas också att förvara läkemedlet mer säkert.

Men även om det blir svårare att komma över legalt utskrivet Rohypnol finns det en omfattande handel med insmugglade tabletter. Smugglingen sker bland annat via Baltikum.

Läs mer i DrugNews:
Våldsbrott kopplas till Rohypnol – krav på förbud

Etiketter:

Annonser