TV3:s dokusåpa Baren blir alkoholfri

2001-01-12 15:58 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Nu stängs öl- och spritkranarna i TV3:s dokusåpa Baren. Efter anmälningar mot supande, bråk och skandaler har socialnämndens tillståndsutskott beslutat torrlägga krogen i Stockholm där programmet spelas in.

”Det finns ju ett krav i alkohollagen som säger att folk inte får vara för berusade, så kallad överservering. Och det kravet har ju krogen inte efterföljt. Dessutom har det varit stor oordning på stället”, säger vänsterpartisten Iris Birath, som var med och drog in utskänkningstillståndet på torsdagen, till Expressen.

TV3 har under två säsonger sänt tävlingen där deltagarna skulle ordna direktsända fester och sälja så mycket alkohol som möjligt. Fylla, bråk och skandaler har förekommit. Sponsorn Ikea drog sig snart ur med sina möbler eftersom företaget inte ville medverka i ett program som främjade ökad alkoholkonsumtion bland ungdomar.
En av dem som anmält krogen och TV-såpan för alkoholliberalism, överservering och otillbörlig marknadsföring av alkoholprodukter är nykterhetskämpen Urban Sylvan, vice ordförande i IOGT-NTO i Blekinge.
”Det är modigt av socialnämndspolitikerna att våga stå upp mot mediamiljardären Jan Stenbeck, även om jag önskat att de reagerat snabbare”, säger Sylvan till DrugNews.

Indraget serveringstillstånd innebär ett bakslag för Stenbeck som nu inte längre kan sälja och marknadsföra sitt eget öl på sin krog (Gamla Stans bryggerier) via sin TV-kanal, uppbackad av egna hemsidan Everyday.

Men TV3 ger inte upp. Enligt programledaren Robert Aschberg (som ser serveringsindragningen som ”tafsande på yttrandefriheten”) finns det flera alternativ.
”Vi kan flytta till en ny krog, vi kan fixa ett annat tillstånd… Det finns en massa sätt att gå runt problemet. Men framför allt, vi kan göra ett alkoholfritt program och göra en poäng av kampen av få tillbaka tillståndet”, säger Robert Aschberg till Expressen.

Läs mer i DrugNews:
Misstänkt våldtäkt när TV3:s Baren inspelades
TV3:s Baren förlorar Ikeas möbler

Etiketter:

Annonser