Färre barn utsätts för misshandel

2001-01-12 14:48 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM 1999 anmäldes tre gånger så många fall av barnmisshandel som tio år tidigare. Det beror främst på ökad anmälningsbenägenhet. För attityderna mot barnaga har skärpts sedan förbudet infördes 1979 och färre barn utsätts idag för misshandel.

7-8 procent av alla barn har utsatts för våld och cirka tio procent växer upp i hem där misshandel förekommer. Det visar en delrapport från Kommittén mot barnmisshandel lämnades till regeringen på fredagen. Rapporten bygger delvis på enkäter med 1764 mellanstadiebarn, 1576 20-åringar och intervjuer med föräldrar till 1609 barn.
Våld mot barn förekommer i alla samhällsklasser, men barn till föräldrar med låg utbildning och inkomst löper större risk. Även bland invandrarfamiljer förekommer mer övergrepp, men minskar ju längre tid de varit i landet, enligt rapporten.
Men om kroppslig bestraffning av barn i hemmen minskat så avtar inte grov misshandel, 10 000 – 20 000 barn misshandlas svårt varje år. Inte heller visar mobbing mellan ungdomar i skolan och på fritiden någon tendens att avta. En femtedel av alla skolelever uppger att de är rädda för skolkamrater och 2-3 procent av alla elever utsätts för mobbing varje vecka.

Inverkar föräldrars drogproblem vid barnmisshandel?
”Droger är en del av den totala utsatten för dessa barn. Tidigare studier visar klara samband mellan föräldrars alkoholmissbruk och våld mot barn, men vi har av etiska skäl inte ställt den frågan till eleverna. Däremot skulle vi vilja titta närmare på det med andra forskarmetoder i framtiden”, säger docent Staffan Janson, barnläkare från Karlstad som hållit i utredningarna, till DrugNews.

Etiketter:

Annonser