Värktabletter med DXP fortsätter att ta liv

2000-11-30 10:59 (DrugNews/SL)
GÖTEBORG Värktabletter med substansen DXP fortsätter att ta liv. De senaste åtta åren har nära 1 600 svenskar förgiftats och avlidit av medicinen. Nu kräver forskare att den ska narkotikaklassas och sluta säljas.

På läkarstämman i Göteborg fortsätter forskarparet Ulf och Birgitta Jonasson att lägga fram bevis för hur värktabletter som innehåller dextropropoxifen (DXP) kan leda till förgiftning och långsam kvävning.
De har under 1990-talet varit landets mest sålda receptbelagda värkmediciner. Tiotusentals personer tar medicinerna varje år och risk för dödlig utgång finns vid överdosering eller i kombination med alkohol.
1992-1996 avled i genomsnitt 191 personer varje år i Sverige av medicinerna (totalt 956 personer). Och 1997-1999 ökade antalet döda till i snitt 212 personer per år (totalt 636 personer). Den senast uppföljningsstudien baseras som den förra på genomgång av rättsmedicinska obduktioner.

Forskarparet talar om skandal och prestige. De har länge varnat Läkemedelsverket för DXP-preparaten. I höstas beslutades att medicinerna måste ha tydligare varningstexter.
Men det räcker inte, hävdar Ulf Jonasson:
”Vårt mål är egentligen att helt få bort läkemedel med dextropropoxifen från marknaden. Det kanske kan bli väl svårt, men får vi dem narkotikaklassade innebär det i alla fall att de här tabletterna måste skrivas ut på speciella blanketter som registreras hos socialstyrelsen”.
”Det i sin tur gör att läkarna blir mer försiktiga och tar ett större ansvar för varje utskrivet recept”, säger Ulf Jonasson till Expressen.

I Norge och Danmark infördes skärpta restriktioner för läkemedlen redan 1982, respektive 1988.

Fotnot: DXP är enda verksamma beståndsdel i läkemedlen dexofen, doloxen, och dolotard. Tillsammans med andra smärtstillande substanser finns den även i distalgesic, dexodon, doleron och paraflex comp.

Läs mer i DrugNews:
Farlig medicin får tydligare varningstext
200 svenskar dör varje år av värktabletter

Etiketter:

Annonser