M vill ”rädda det vita snuset i EU”

Moderaterna ska slåss för det vita snuset i EU. Det lovar partiets toppkandidat i EU-valet Tomas Tobé. Nikotinpåsar är idag oreglerade i EU och kommissionen överväger ett eventuellt förbud. A Non smoking Generationen tycker det moderata utspelet är ”sorgligt”.


Tomas Tobé, idag EU-parlamentariker, presenterade i torsdags åtta vallöften för snuset i Europa. Sverige fick vid EU-inträdet undantag för att behålla traditionellt snus och har senare reglerat även tobaksfritt snus, s k vitt snus med nikotin, och har 18-års åldersgräns.

VITT SNUS Foto: A Non Smoking Generation

Men i EU är vita snuset oreglerat. EU-kommissionen ser över unionens tobaks- och nikotinlagar och tidigare i år läckte ut att ett eventuellt förslag om att förbjuda nikotinpåsar kan komma.

– Tyvärr ser vi hur EU konstant ger sig på snuset. Nu ser det vita snuset ut att vara i skottgluggen. Det är dåligt för Sverige och det är dåligt för folkhälsan i hela Europa. Ett totalförbud av exempelvis det vita snuset vore därför kontraproduktivt, säger Tomas Tobé i en kommentar.
Han ser även ser snuset som ”en frihetsfråga”.

Tobé menar att vitt snus också innebär ekonomiska möjligheter för Sverige, med export, jobb och tillväxt. Och att det även skulle kunna bidra till att få ner den tobaksrelaterade dödligheten i Europa. I Sverige är rökning och relaterad dödlighet lägst i Europa och Moderaterna menar att snuset har del i det.

Även Mufs ordförande Douglas Thor, som var med vid pressträffen, håller med.
– Sverige är ensamma med att ha en rökfri ung generation, till stor del tack vare snuset. Att tillåta svenskt snus i hela Europa hade varit en win-win för alla, säger Douglas Thor.

Förutom att slåss mot ett totalförbud av vitt snuset i unionen, så vill Moderaterna skydda det från alternativa regler med smakförbud, neutrala förpackningar och höga skatter. Och hoppas även att en ”rimlig” EU-reglering av vitt snus skulle kunna öppna upp för att vanligt snus skulle kunna bli tillåtet i hela unionen.

I bakgrunden finns frågan om nikotinprodukters medicinska skadeverkningar, att även vitt snus är beroendeframkallande och kan leda till ökat bruk av andra tobaksprodukter. Eller att snuset är mindre skadligt än rökning och därmed förhindrar dödsfall, som tobaksindustrin ofta framför.

Kritik mot Moderaternas utspel om vitt snus kommer inte helt oväntat A Non Smoking generation.

Helen Stjerna, A Non Smoking Generation. Foto: Drugnews

– Jag tycker att det är både sorgligt och anmärkningsvärt att Moderaterna väljer att stå upp för en industri som motverkar samtliga globala hållbarhetsmål och lockar våra barn in i ett skadligt nikotinberoende. Om Moderaterna hade bättre koll skulle de känna till att 6 av 10 svenskar vill se ytterligare skatt i form av en hållbarhetsskatt på alla former av tobak – vitt snus och e-cigaretter inkluderade, säger organisationens generalsekreterare Helen Stjerna till Drugnews.

Skatten på vitt snus är ”i stort sett obefintlig och våra barn kan köpa en dosa för 15 kronor”, enligt Stjerna.

Hon menar att vitt snus är skadligt och innehåller ”skyhöga mängder nikotin”, och har många hälsorisker som är vetenskapligt belagda.

• Drugnews: Men är det inte bättre att folk snusar än röker?
– En snusare har cirka 30 procent ökad risk att dö i förtid, jämfört med en rökare som har cirka 50 procent ökad risk, så i teorin kanske det är marginellt bättre. Dock visar den samlade forskningen att det helt saknas stöd för att man är hjälpt av snus om man vill sluta röka. Forskningen visar i stället att den som snusar tvärtom har en ökad risk att även börja röka, svarar Helen Stjerna.

Enligt Stjerna är det inte snusets förtjänst att Sverige har färre rökare jämfört med andra länder, som ofta påstås. Utan att vi var tidigt ute och förbjöd all marknadsföring och att information om rökningens skaderisker nått ut i skolor och till unga – bland annat genom A Non smoking generations idoga arbete sedan 1979. Och politiker har tagit intryck och stiftat striktare lagar, såsom rökfria arbetsplatser, rökfria restauranger och uteserveringar, hållplatser med mera.
– Allt sammantaget har dessa offensiva satsningar gett resultat och nu väntar vi bara på att skoltiden ska bli helt nikotinfri också, tillägger hon.

Helen Stjerna anser att alla former av nikotin, (som inte är läkemedelsklassat), bör regleras som tobak, dvs beskattas högre och inkluderas i de förbud för marknadsföring, smaktillsatser och design som gäller för vanliga cigaretter.

EU-valet hålls 6 – 9 juni i unionen, i Sverige 9 juni.

Annonser