”Knarkrekord” – Emmabodafestivalen stoppas

I somras anmäldes rekordmånga narkotikabrott i samband med småländska Emmabodafestivalen. Nu har polisen beslutat att inte ge tillstånd arrangera den 2019. Den har blivit en mötesplats för drogliberala, enligt polisen.

Polisen har nu analyserat årets festival i slutet av juli och som visar att många unga har gjort sin drogdebut där. I somras anmäldes hela 460 narkotikabrott*, vilket är betydligt fler än ifjol.

I tisdags meddelade polisen vid en presskonferens sitt beslut att inte ge tillåtelse till musikfestival i Emmaboda nästa år.
– På grund av brister i arrangemanget och på grund av omfattande brottslighet i form av narkotikabrott så kommer vi inte kunna lämna något tillstånd till en Emmabodafestival 2019, säger Patrik Oldin, polisområdeschef Kalmar Kronoberg, till SVT Småland.

Och då hade ändå polisen angett festivalen som särskild händelse och kunde därmed få större resurser dit. Ifjol höjdes åldersgräns från 13 till 16 år och i år till 18 år. Drogpolicy, bättre belysning och en dag kortare festival.

Men det hjälpte inte ändå, skriver Metro. Droghanteringen blev omfattande och arrangörerna anses inte klarat sköta kontrollen över vilka som vistades på området.
Emmabodafestivalen har funnits sedan 1988 och dragit uppåt 10 000 besökare om året.

En talesperson för Emmabodafestivalen uppgav tisdag kväll på Facebook att man istället ska försöka göra en comeback i ett annat EU-land 2020.
Vi har under 31 år gjort Sveriges bästa fest. Nu är det inte längre möjligt att göra den i Sverige. PS. Ute i Europa lever fortfarande festivalkulturen, åk dit så syns vi 2020! DS”, skriver man.

• Fotnot: Polisen angav i somras att 463 narkotikabrott rapporterats vid festivalen (överlåtelse i 11 fall, innehav 151 fall och eget bruk 301), jämfört med 384 året före vid festivalen.

Tema: Droger i nöjeslivet

Droger i nöjeslivet är vanligt, både bland besökare och personal som arbetar på klubbar och krogar. På festivaler langas ibland olika substanser som unga köpare inte vet vad de innehåller. Överdoser och förgiftningar förekommer.

Club Health Sweden kör nu igång ett försök och ska erbjuda s.k. drug-checking för festivalbesökare som vill kolla innehåll och kvalitet på osäkra substanser, i samarbete med ett labb i Spanien. För att undvika skador och dödsfall.

Liknande verksamhet finns redan i några EU-länder, exempelvis Nederländerna och i Englande med projektet The Loop, som kan analysera festivalbesökares substanser.
Men blir det säkrare eller mer normaliserar narkotika i nöjeslivet?

Läs mer

Annonser