Erbjöd dödsdrogen – frias från ansvar

En 24-åring intog syntetiska opiatdrogen fentanyl på en musikfestival 2017 och avled senare. Den 36-årig man som erbjöd drogen frias nu av Växjö tingsrätt för åtalspunkten om att ha vållat hans död.

Den unge mannen hittades livlös i ett tält en sommar för två år sedan på Säljerydsfestivalen utanför Växjö. Hade köpt fruktade drogen fentanyl och avled senare av förgiftning.

En 36-årig man från Göteborgs-trakten åtalades senare eftersom han erbjudit drogen i sprejflaskor till Växjöbon. Åklagaren menade att han inte varnat för riskerna om drogen och därmed varit oansvarig och åtalade honom för grovt vållande till annans död.

Men tingsrätten friar den misstänkte på den punkten.
”Tingsrätten konstaterar att ett erbjudande eller tillhandahållande av en fentanylanalog till en person i sig måste anses vara att utsätta vederbörande för en risk. Det kan dock enligt tingsrättens mening inte alltid innebära att den som tillhandahåller drogen gör sig skyldig till straffbar oaktsamhet”, står det i domen enligt VäxjöNews.

Tingsrätten menar också att 36-åringen diskuterat fentanyl-analogens farlighet ingående med 24-åringen.
– Man kan väl inte bli misstänkt för detta brott om någon frivilligt tar en drog som man sedan dör av, har 36-årigen uppgett i polisförhör, enligt Smålandsposten.

Däremot döms mannen till skyddstillsyn för narkotikabrott då han hade cirka 60 gram cannabis med sig på festivalen och i hans bostad påträffades ecstasy.

• Åtal för vållande till annans död har senaste året blivit en vanligare strategi från rättsväsendet i mål med dödsfall av droger (och har följts av minskad fentanyllangning och färre dödsfall). Två bröder som sålde stora mängder oklassade droger och även fentanylvarianter i nässpray dömdes ifjol av Södertörns tingsrätt till fängelsestraff för vållande efter att minst åtta köpare hade avlidit.

Tema: Droger i nöjeslivet

Droger i nöjeslivet är vanligt, både bland besökare och personal som arbetar på klubbar och krogar. På festivaler langas ibland olika substanser som unga köpare inte vet vad de innehåller. Överdoser och förgiftningar förekommer.

Club Health Sweden kör nu igång ett försök och ska erbjuda s.k. drug-checking för festivalbesökare som vill kolla innehåll och kvalitet på osäkra substanser, i samarbete med ett labb i Spanien. För att undvika skador och dödsfall.

Liknande verksamhet finns redan i några EU-länder, exempelvis Nederländerna och i Englande med projektet The Loop, som kan analysera festivalbesökares substanser.
Men blir det säkrare eller mer normaliserar narkotika i nöjeslivet?

Läs mer

Annonser