Flera narkotikabrott under Summerburst

[UPPDAT] Efter musikfestivalen Summerburst i Göteborg misstänks 106 personer för ringa narkotikabrott, främst bruk av cannabis, amfetamin, kokain och ecstasy. ”Vi har ett partyknarkande som breder ut sig”, säger polischefen Erik Nord till SVT Väst.

Polisen var på plats med en särskild insats i samband med housefestivalen 1-2 juni på Ullevi. Över 20 000 besökare kom till årliga festivalen.

Inledningsvis rapporterade polisen att årets tillställning var ganska lugn. I söndags morse hade 86 fall av ringa narkotikabrott, 36 fall av fylleri och en misshandel anmälts. Men några fler tillkom uppenbarligen senare.

Personer som misstänks för använt narkotika fick först göra ett drogtest på plats som gav positivt utslag. De fick senare lämna urinprov för analys som ännu inte är klar. De flesta av de nu misstänkta är inte straffade tidigare.

Enligt polischefen i Storgöteborg, så är 106 misstänkta för narkotikabrott en anmärkningsvärd hög siffra. Men han menar att med mer resurser så hade tillslagen blivit fler.
– Vi har ett partyknarkande som breder ut sig. Det har blivit mer socialt accepterat att ta droger i festsammanhang jämfört med tidigare, säger Erik Nord till SVT Väst.

Erik Nord twittrar

Han säger att narkotikatillgången har ökat och är ”enorm” och att beslagen vid rutinkontroller är större. Det finns även koppling mellan drogköp och skjutningar och annat våld, menar polischefen.

– Vad folk som tar droger inte alltid inser är att de underblåser våld och gängkonflikter genom att de göder gängen som sysslar med försäljningen, säger Erik Nord till SVT.

De illegala substanser  som främst har använts vid festivalen är cannabis, kokain, amfetamin och ecstasy, vilket är vanliga droger på ungdomsfestivaler.

Arrangören Live Nations pressansvariga för Summerburst är Anna-Clara Olofsson:
– Det är förstås helt oacceptabelt att det förekommit narkotikabrott under festivalen. Vi har nolltolerans mot narkotika, det är en prioriterad fråga för oss, skriver hon i mejl till Göteborgs-Posten.

Hon menar att så pass många misstänks för narkotikabrott är en följd av ett tätt samarbete med polisen före, under och efter festivalen. Det har funnits såväl uniformerad och civilkläddd polis och även polishundar där.

I fredags kväll hyllades nyligen avlidne artisten Avicii med en tyst minut i samband med housefesten på Ullevi.
Summerburst flyttar nu vidare till huvudstaden där musikfestivalen hålls 15-16 juni på Stockholm Stadion.

Tema: Droger i nöjeslivet

Droger i nöjeslivet är vanligt, både bland besökare och personal som arbetar på klubbar och krogar. På festivaler langas ibland olika substanser som unga köpare inte vet vad de innehåller. Överdoser och förgiftningar förekommer.

Club Health Sweden kör nu igång ett försök och ska erbjuda s.k. drug-checking för festivalbesökare som vill kolla innehåll och kvalitet på osäkra substanser, i samarbete med ett labb i Spanien. För att undvika skador och dödsfall.

Liknande verksamhet finns redan i några EU-länder, exempelvis Nederländerna och i Englande med projektet The Loop, som kan analysera festivalbesökares substanser.
Men blir det säkrare eller mer normaliserar narkotika i nöjeslivet?

Läs mer

Annonser