Fängelse för kokain-flygsmugglare

Tre män döms mot sitt nekande till långa fängelsestraff för grov smuggling av 18 kilo kokain från Holland till Sverige med ett sportflygplan i våras.

Själva påstår männen att de inte visste om att det fanns narkotika ombord och nekar till brott. Men Lunds tingsrätt tror dem inte och anser att deras uppgifter inte är förenliga.

49-årige piloten flög planet som hyrts av en flygklubb i Småland till Drachten i Holland tillsammans med en 43-årig man. Där hämtades narkotikan i en väska och de återvände samma dag till en flygplats utanför Landskrona där en tredje 38-årig man väntade när Cessna-planet landade. Svensk polis hade fått tips från holländska kollegor och kunde gripa männen.

I måndags dömde tingsrätten piloten och mottagaren på flygplatsen till sex års fängelse vardera. 43-åringen från Nyköping som flög med döms till sex år och tre månaders fängelse. Han misstänks vara den som tog emot väskan i Holland.

Åklagaren hade yrkat åtta års fängelse vardera för de åtalade och har inte bestämt ännu om han ska överklaga domarna, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

En 27-åring från Helsingborg är häktad i sin frånvaro och misstänks av polisen för inblandning i smuggelförsöket.
Kokainpartiet kan vara värt närmare 55 miljoner kronor i gatuled.

Annonser