”Mer studier krävs före Rohypnol-förbud”

(Drugnews/SL)
VISBY Sambandet mellan Rohypnol och våldsbrott är inte klarlagt, menar Läkemedelsverket och går emot justitieminister Thomas Bodström som vill totalförbjuda det narkotikaklassade sömnmedlet. Bodström vill att frågan utreds vidare. ”Det förekommer missbruk av medlet och Rättsmedicinalverket genomför nu en stor studie av våldssambandet”, säger Bodström till Drugnews.

Med en starköl kan Rohypnol förvandla ungdomar till mördarmaskiner, har justitieministern tidigare varnat för. Han får stöd av polis och åklagare som mött kriminella som stärker sig med preparatet före våldsbrott.

Att storsäljaren Rohypnol – liksom alkohol – indirekt kan bidra till bristande hämningar och berusning hos våldsbenägna personer medger även Läkemedelsverket. Och uppmärksamheten har lett till att hanteringen av preparatet från i maj skärpts både vad gäller läkares förskrivning och apotekens förvaring.
En stor del av den illegala hanteringen i landet härrör även från en omfattande smuggling. Bodström vi vill se samordnade EU-insatser mot smugglingen och att kontakter tas med de läkemedelsföretag vars produkter kommer på avvägar.
”När vi nås av allvarliga misstankar om att det finns personer som stoppar i sig Rohypnol i syfte att begå brott utan hämningar är det vår skyldighet att göra vad vi kan”, skriver justitieministern och socialministern i ett gemensamt svar till Läkemedelsverket i Dagens Nyheter.

Riskerna för biverkningar av felaktig användning av sömnmedlet har länge diskuterats. 1999 begärde Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket att alla läkemedel innehållande bensodiazepimet flunitrazepam skulle avregistreras. Flera andra länder – exempelvis USA – tillåter inte försäljning av Rohypnol.

Läs mer i Drugnews:
Justitieministern vill förbjuda Rohypnol

Etiketter:

Annonser